Symbolem léta je kromě jiného posezení na zahrádkách u oroseného osvěžujícího půllitru. Pivní kultura v Ostravě ale za posledních několik let prošla značným vývojem. Většina hospod totiž začíná nabízet rozmanitější značky a druhy piv, a ne „jen" klasickou u nás dominující dvojici Ostravar a Radegast. Restaurace a hospody se teď snaží naskočit do rozjetého vlaku minipivovarů a nezřídka se stává, že nápojové lístky ostravských pivnic mění své složení třeba každý týden.
Například v hospůdce Orbis na Sokolské třídě se kromě klasických piv čepuje vždy i nějaký speciál, který se mění zhruba co dva týdny. Žíznivci si tak od konce minulého týdne mohou dopřát třeba citrónový Litovel, předtím to bylo zase pivo Cvikl.
Speciály „letí"
„Po jiných pivech je poptávka, dříve byly speciály jen ve středu, a teď se na nápojové tabuli drží i týden dva, lidé zkrátka chtějí zkoušet, experimentovat. Neznamená to, že by zůstali celý večer jen u speciálu, dají si jeden dva půllitry, a pak se třeba vrátí ke klasickým pivům," řekl Deníku provozní Petr Prášil s tím, že se snaží nabídku přizpůsobovat ročnímu období. „V létě tak máme lehká a ovocná piva, v zimě zase silnější. Nejrychleji se vždy zapráší po pivech z minipivovaru Koníček nebo Beskydského pivovárku, je poptávka i po Svijanech," dodal provozní hospůdky Orbis.
Právě posledně jmenované Svijany jsou s nadsázkou téměř v každé druhé ostravské hospodě. Jedna z nich má s pivovarem mezi Prahou a Libercem tak dobré vztahy, že budou mít na čepu speciální pivo ke 450. výročí založení pivovaru.
„Dále u nás máme ještě pivo z Beskydského pivovárku a pivovaru Lobkowicz. Obecně jsem chtěl jít cestou minipivovarů a jsem rád, že i do Ostravy přišel trend, který je v jiných městech běžný, a lidé se minipivovarům otevřeli," konstatoval majitel hospody Sádrový ježek Jakub Šusta.
Přechodná módní vlna?
Minipivovary v poslední době zkrátka jedou. Potvrzuje to například i Dušan Serdel, který je spolumajitelem trojice hospod Mirror Pub, Bilbova Nora a Zrzavá Mary.
„Svijany čepujeme druhý rok, teď už jsou po celé Ostravě a je zase poptávka po minipivovarech. Dá se říci, že to je vždy taková módní vlna, teď se tlačí dopředu třeba cider. Tím, že nejsme na minipivovary zaměření, ale stále platí, že si zákazníci dají třeba Zbuje, kterého na čepu máme, ale pak se vrátí ke klasickému pivu, na něž jsou zvyklí," sdělil spolumajitel ostravských hospůdek.