Přesně po osmapadesáti dnech se v pondělí 11. května znovu otevírají hospody, bary nebo restaurace. Ovšem pozor, jenom jejich venkovní zahrádky. Absenci lahodného moku a společnosti přátel si mnozí vynahradili už v minulých dnech a týdnech, když si zašli na pivo k výdejním okénkům.

Projekt ,,Spolu to zvládneme". Koncert pod okny pro seniory v domově Kamenec, 10. května 2020.
Mirai, Stypka a další! Takto hudební hvězdy zpívaly v ulicích měst pro seniory

Právě prostřednictvím nich udržovali majitelé zařízení alespoň malý kontakt se svými zákazníky. S kelímkem se pak postávalo na chodnících, posedávalo na lavičkách, na trávě a všude, kde se dalo. Od pondělí se už ale hosté budou moci pohodlně usadit ke stolům a nechat se obsluhovat číšníky a servírkami.

Jediné, co hospodám možná nebude hrát do karet, je počasí. Jeho výhled je totiž na následující týden poněkud skeptický. Ani zima ale nejspíše žíznivé zákazníky neodradí.

Ilustrační foto - Imperial Hotel Ostrava, 6. května 2020.
Šéf krajské AHR Frýdl: Že některé hotely už neotevřou? Takové signály tady jsou

„Přijdu, i kdyby venku padaly trakaře. Jsem zvyklý chodit na pivo vždy jednou týdně v pátek nebo v sobotu. Není to jen pití piva v tom smyslu, že bych bez alkoholu nevydržel a měl lidově řečeno absťák. Ale návštěva hospody je prostě takovou společenskou událostí, kdy si člověk po týdnu práce pokecá s kámoši a dá si dobré pivko. Když byly hospody zavřené, tak jsem byl doma. Ale asi před dvěma týdny jsem už vyrazil obhlédnout opavská venkovní okna. Dal jsem si pivo v některých hospodách na Dolňáku, v baru Myslivna nebo u Pubu. Ale nebylo to zkrátka ono,“ prozrazuje například „pivař“ Petr Slaný.

V Opavě k otevření natočili originální klip:

(*Někdy je potřeba několik sekund počkat, než se video načte)

Co mají společného Bedřich Smetana, symfonická báseň Vltava, město Opava a pivo? Donedávna ještě nejspíše nic, to už teď ale neplatí. Personál hospůdky U Dvou dobráků, zkráceně U2D, na Dolním náměstí, se totiž rozhodl natočit neotřelou video pozvánku na pondělní otevírání venkovní zahrádky. Na pomoc si přizval baletky ze Slezského divadla i štamgasty, ústřední melodií se stala právě Vltava - VÍCE ZDE

Hygienická opatření

V Opavě na Dolním náměstí většina podniků nezahálela a své zahrádky postavila už před víkendem. A hosté toho pochopitelně s radostí využili. Jenže obnovení provozu není jen tak, protože vláda a epidemiologové připravili jakýsi „manuál“.

Majitelé i zákazníci tedy budou muset dodržovat hygienická opatření. Jednotlivé stoly od sebe musí být vzdáleny minimálně 1,5 metru. A musí být uspořádány tak, aby hosté seděli minimálně 1,5 metru od kolemjdoucích osob, takže stoly třeba nemohou být hned u chodníku. Venku i vevnitř musí být k dispozici dezinfekce na ruce. Pořádně očistit se pak musí stůl a židle po odchodu každé skupiny. Když budete sedět a popíjet nebo jíst, roušku si samozřejmě můžete sundat.

Hrad Helfštýn. Ilustrační foto
Helfštýn otevírá. Hefaiston ani Festival vojenské historie ale letos nebude

Majitelé i zákazníci tedy budou muset dodržovat hygienická opatření. Jednotlivé stoly od sebe musí být vzdáleny minimálně 1,5 metru. A musí být uspořádány tak, aby hosté seděli minimálně 1,5 metru od kolemjdoucích osob, takže stoly třeba nemohou být hned u chodníku. Venku i vevnitř musí být k dispozici dezinfekce na ruce. Pořádně očistit se pak musí stůl a židle po odchodu každé skupiny. Když budete sedět a popíjet nebo jíst, roušku si samozřejmě můžete sundat.

Pokud si ale třeba budete chtíti odskočit na toaletu, je potřeba si ji znovu nasadit. Záchody uvnitř podniků totiž budou pro návštěvníky přístupné. Když ale bude lidí čekat na WC ve frontě více, musí všichni znovu dodržet patřičný rozestup.

Elektroloď Harta. Představení nové turistické atrakce vodní nádrže Slezská Harta na Bruntálsku, květen 2019 v Leskovci nad Moravicí.
Výletní elektroloď Harta havarovala, výrobce přes hranice radil, jak ji opravit

„Myslím, že opatření, které vyžaduje umístění stolů 1,5 metru od sebe, nikoho neodradí. Nakoupili jsme dezinfekci. Rezervace ven neděláme, všichni byli doteď zvyklí na kelímky, tak si je budou moci brát dál s sebou do parku nebo na lavičky, když bude zahrádka plná. Máme i své umývatelné kelímky, takže se netvoří takový odpad. Více nám ukáže až praxe,“ přibližuje například Radek Psota z opavské hospody U Dvou dobráků.

Co se vnitřních prostor hospod, restaurací, barů či vináren týká, měly by podle vládního harmonogramu otevřít od pondělí 25. května. 

Spanilá jízda hasičů. Ilustrační foto.
VIDEO: Hasiči v Ostravě slaví 75 let. Připomeňte si jejich spanilou jízdu městem
Syn sovětského diktátora Josifa Stalina Jakov Džugašvili
Záhada smrti Stalinova syna. Skrývá se jeho hrob ve Slezsku?