Vyhlášeným podnikům v Ostravě začal nejnáročnější týden v roce. Začínají se totiž sjíždět návštěvníci na Colours of Ostrava. „Posílili jsme personální stav, aby hosté co nejméně čekali, a dostatečně jsme se zásobili. V nabídce budou chutná, leč o něco méně náročnější jídla na přípravu a výdej,“ říká spolumajitel HogoFogo Bistra Petr Jonáš, který první pocovidový ročník festivalu vyhlíží s velkým očekáváním. Bistro oproti běžnému provozu otevře tento týden také v sobotu, kdy festival finišuje, a to od 11.30 do 19 hodin. Vědí tam totiž, že dobrá hodnocení z TripAdvisoru či třeba Gastromapy Lukáše Hejlíka přitáhnou mnoho svátečních hostů.

Ty očekávají také v Gókaná Sushi Baru i bistru Moss. „Chystáme speciální festivalové menu, protože máme vypozorováno, na co mají lidé chuť,“ říká majitel Tomáš Polák. Ten se rozhodl zaútočit na chutě návštěvníků i přímo v areálu, v uplynulých dnech totiž otevřel nové bistro přímo v přízemí multifunkční auly Gong v Dolních Vítkovicích. „Nabídka bude oproti tomu, co od nás lidé znají, omezená a přizpůsobená potřebě odbavit mnoho lidí, k dostání však bude první neapolská pizza v Ostravě, kterou nám k dokonalosti pomohli dovést přímo italští mistři,“ láká majitel, který má už i vlastní řemeslnou pekárnu, kde pečou z vlastního kvasu pečivo všeho druhu. „Nabízíme tak například moderní chleby s avokádem či trhaným masem,“ oznamuje nejen milovníkům hudby.

V centru dění bude se svým stánkem přímo naproti hlavní stage také Los Capolitos. V zóně zdravého jídla budou nabízet hovězí, kuřecí i vegetariánská burrita, chilli con carne, polévky a chipsy se salsou, plnohodnotnou nabídku pak budou mít ve svém bistru v centru Ostravy. „Z historie víme, že to jsou nejsilnější dny v roce, v bistru proto chystáme například i nové alkoholické drinky,“ zve spolumajitel Jan Kapolka.

Lákadlem je značka

Naopak čistě na věhlas značky sází v Pizza Coloseum. „Dříve jsme zkoušeli speciální menu, kdy jsme měli vybraných deset jídel se zkrácenou čekací dobou, ale neosvědčilo se to, lidé stejně vybírali jinak. Přitom pro nás jde o nejlepší období v roce,“ říká provozovatel podniků v Nové Karolině či na Masarykově náměstí Lukáš Chlebovský. Značně však posílil směny v kuchyni i „na place“. Očekává, že počet hostů a tržeb stoupne v následujících desítkách hodin asi o třicet procent.

K TÉMATU

Na jídlo se slevou

V několika podnicích se rozhodli vsadit na všeříkající název „sleva“ a hostům, kteří dorazí s festivalovou páskou, garantují procentuální slevu. V Bo Bistru v ulici Čs. Legií v centru města to bude pět procent na celý sortiment, v Café Club Dock na Havlíčkově nábřeží to zase bude akce 1+1 zdarma na kávy a limonády. V Pavilonu na Černé louce doslova posnídáte v trávě se slevou deset procent, a to během festivalu celý den, a ve Skelet Kafe bude snídaně s festivalovou páskou dokonce o patnáct procent levnější.

Colours budou i paleta chutí

Spousta návštěvníků každoročně vsází na širokou nabídku jídel i přímo v areálu. Byť za festivalovou cenu. K dostání tam bude totiž takřka vše. Od tradičních festivalových jídel jako je langoš, hranolky, klobása, kebab či nudle přes slané i sladké chuťovky typu vafle, trdelník, nachos či popcorn až po pochoutky pro fajnšmekry, kteří neodmítnou křupavé červíky, sušené hovězí maso nebo plněnou bramboru z pece. K dostání budou bagely, wrapy i bezmasé pokrmy jako chlebíčky s humusem, falafel nebo spousta salátů. Zastoupena bude například i gruzínská či barmská kuchyně.