Jejich majitelé shodně tvrdí, že své řemeslo stačí dělat kvalitně. A netradičně. Přesně s takovými podniky se před časem v moravskoslezské metropoli roztrhl pytel. Noví restauratéři vědí, že jen tehdy uspějí a nedopadnou jako mnoho jejich předchůdců že by právě po nich přetrvával tento mýtus? Pokud se do centra Ostravy vydáte s prázdným žaludkem, rozhodně to není nic, nad čím byste si měli zoufat.

Výběr, kam zajít, je obrovský. Už jen názvy většinou poměrně nových, ale okamžitě zavedených a nesmírně oblíbených podniků upoutají zájem. Rybárna, Hranolkárna, Polívkárna… Co se pod jednotlivými názvy skrývá, jsme si nechali povědět od samotných majitelů.

Ryby na každý způsob

Začátkem září oslaví rok od otevření Rybárna na rynku a všichni její zákazníci s ní. U pultu na Jiráskově náměstí, kterému žádný Ostravák neřekne jinak než Kuří rynek, koupíte čerstvé, uzené, mražené a dokonce i živé ryby.

„Lidé si ale mohou pochutnat i přímo u nás, protože součástí podniku je oblíbené rybí bistro, kde připravujeme ryby na všechny způsoby,“ říká majitel Filip Šeliga s tím, že součástí podniku je i zcela nově otevřený dvorek. Přes sezonu pro hosty, před Vánocemi zde bude několikadenní rybí trh s kapry, candáty i jesetery.

Pokud zrovna neholdujete rybám, ale přesto chcete mít doslova boule za ušima, jděte do stejnojmenného rodinného bistra. To sází na… tradiční českou kuchyni.

„Jenže právě v tom, že jsme tradiční, jsme netradiční,“ směje se majitelka bistra Boule za ušima Eva Rožková s dodatkem, že poctivá tradiční česká, potažmo původní rakousko-uherská kuchyně z ulic mizí.

„Pracuje u nás známá cukrářka SugarMamma, kterou lidé mohou znát z televize nebo sociálních sítí,“ zmiňuje majitelka „Boulí“ přece jen jednu netradičnost podniku, který každý týden obměňuje svou nabídku a láká také na kvalitní snídaně.

Polévku a… polévku

Většina z námi vybraných bister sází na rychlou, přesto výživnou stravu. Stejně tak i v Ostravě proslulá Polívkárna.

„Jdeme cestou rychlého občerstvení, ale zdravě! Chceme, aby si lidé vychutnali poctivou domácí polévku. A obavy, že se nenajedí? Ty už jsou tady přežité. Máme je výživné a hutné,“ vysvětluje majitelka podniku Barbora Čelůstková.

I zde každý den nabízejí jinou, například dýňovou, rajčatovou, krémovou, nebo třeba boršč. Přesto mají i stálou nabídku… nepolévkovou. Je tu ale jeden zádrhel, kvůli kompletní rekonstrukci ulice si musíte až do srpna nechat zajít na jakoukoliv polévku chuť.

Že cesta vede pravidelnou obměnou nabídky, ví i Petr Jonáš z HogoFogo Bistra. „Máme jen tři stabilní pokrmy, zbylé každý týden obměňujeme, takže k nám lidé mohou chodit stále na něco jiného,“ vysvětluje majitel přednost podniku, který dbá na sezonní trendy a zapojuje místní dodavatele.

Exkurze do Belgie a Německa

Ti s bramborou na zdi u vstupu. I touto kuriózní výzdobou je známá hranolkárna Faency Fries, kde dvojice gurmánů připravuje do kornoutů nadvakrát smažené belgické hranolky.

„Ač to může mást, je to zdravější,“ vysvětluje jeden z majitelů Jan Haščák a ten druhý, René Müller, vysvětluje, že syrová brambora se usmaží na určitou teplotu a po chvíli se průběh podobně opakuje. Možná ještě oblíbenější než samotné hranolky je široká nabídka domácích dipů. Do budoucna dvojice uvažuje také o cibulových kroužcích a fish and chips. Tuto anglickou specialitu nabízí ostatně i HogoFogo.

Jmenujete se Kapolka, máte bratra a přemýšlíte, jak by se měl jmenovat váš podnik s mexickou kuchyní? Los Capolitos se zažil nejen majitelům, ale i vracejícím se hostům, kterých se bistrem denně mihnou stovky. Vybrat si mohou z chilli con carne, burrita, quesadilly, nachos nebo třeba řady salátů. „Jídlo sestavíme přímo před zákazníkem podle toho, co si přeje a co mu chutná. Jsme kvalitní bistro, které šetří čas,“ vysvětluje Jan Kapolka.

Tak co, vyberete si? A jen tak mimochodem víte, že uvedenou šestici podniků sleduje na Facebooku dohromady bezmála 26 tisíc lidí? Třeba vám s rozhodnutím pomohou i jejich recenze.