Jejich majitelé shodně tvrdí, že své řemeslo stačí dělat kvalitně. A netradičně. Přesně s takovými podniky se před časem v moravskoslezské metropoli roztrhl pytel. Noví restauratéři vědí, že jen tehdy uspějí a nedopadnou jako mnoho jejich předchůdců že by právě po nich přetrvával tento mýtus? Pokud se do centra Ostravy vydáte s prázdným žaludkem, rozhodně to není nic, nad čím byste si měli zoufat.

Výběr, kam zajít, je obrovský. Už jen názvy většinou poměrně nových, ale okamžitě zavedených a nesmírně oblíbených podniků upoutají zájem. Rybárna, Hranolkárna, Polívkárna… Co se pod jednotlivými názvy skrývá, jsme si nechali povědět od samotných majitelů.

Našli fintu? V Ostravě vznikla originální kuřárna

Ryby na každý způsob

Začátkem září oslaví rok od otevření Rybárna na rynku a všichni její zákazníci s ní. U pultu na Jiráskově náměstí, kterému žádný Ostravák neřekne jinak než Kuří rynek, koupíte čerstvé, uzené, mražené a dokonce i živé ryby.

„Lidé si ale mohou pochutnat i přímo u nás, protože součástí podniku je oblíbené rybí bistro, kde připravujeme ryby na všechny způsoby,“ říká majitel Filip Šeliga s tím, že součástí podniku je i zcela nově otevřený dvorek. Přes sezonu pro hosty, před Vánocemi zde bude několikadenní rybí trh s kapry, candáty i jesetery.

Pokud zrovna neholdujete rybám, ale přesto chcete mít doslova boule za ušima, jděte do stejnojmenného rodinného bistra. To sází na… tradiční českou kuchyni.

Hudebně a motoristicky laděné pokoje, ale i „prezidentské“ apartmá nebo pokoj zasvěcený Baníku Ostrava. To nabízí nový Retro Hotel Garage. Jaké jsou první reakce nocležníků z řad známých hudebníků? „Tak to jsme nikde jinde neviděli...“
To musíte vidět: Ostrava má hotel, který jinde nenajdete. Co pokoj, to unikát!

„Jenže právě v tom, že jsme tradiční, jsme netradiční,“ směje se majitelka bistra Boule za ušima Eva Rožková s dodatkem, že poctivá tradiční česká, potažmo původní rakousko-uherská kuchyně z ulic mizí.

„Pracuje u nás známá cukrářka SugarMamma, kterou lidé mohou znát z televize nebo sociálních sítí,“ zmiňuje majitelka „Boulí“ přece jen jednu netradičnost podniku, který každý týden obměňuje svou nabídku a láká také na kvalitní snídaně.

Polévku a… polévku

Většina z námi vybraných bister sází na rychlou, přesto výživnou stravu. Stejně tak i v Ostravě proslulá Polívkárna.

„Jdeme cestou rychlého občerstvení, ale zdravě! Chceme, aby si lidé vychutnali poctivou domácí polévku. A obavy, že se nenajedí? Ty už jsou tady přežité. Máme je výživné a hutné,“ vysvětluje majitelka podniku Barbora Čelůstková.

I zde každý den nabízejí jinou, například dýňovou, rajčatovou, krémovou, nebo třeba boršč. Přesto mají i stálou nabídku… nepolévkovou. Je tu ale jeden zádrhel, kvůli kompletní rekonstrukci ulice si musíte až do srpna nechat zajít na jakoukoliv polévku chuť.

Evangelický Kristův kostel v centru Ostravy postavený v letech 1905 až 1907 ve stylu holandské renesance.
Červený kostel v centru Ostravy patří ke kulturním památkám státu

Že cesta vede pravidelnou obměnou nabídky, ví i Petr Jonáš z HogoFogo Bistra. „Máme jen tři stabilní pokrmy, zbylé každý týden obměňujeme, takže k nám lidé mohou chodit stále na něco jiného,“ vysvětluje majitel přednost podniku, který dbá na sezonní trendy a zapojuje místní dodavatele.

Exkurze do Belgie a Německa

Ti s bramborou na zdi u vstupu. I touto kuriózní výzdobou je známá hranolkárna Faency Fries, kde dvojice gurmánů připravuje do kornoutů nadvakrát smažené belgické hranolky.

„Ač to může mást, je to zdravější,“ vysvětluje jeden z majitelů Jan Haščák a ten druhý, René Müller, vysvětluje, že syrová brambora se usmaží na určitou teplotu a po chvíli se průběh podobně opakuje. Možná ještě oblíbenější než samotné hranolky je široká nabídka domácích dipů. Do budoucna dvojice uvažuje také o cibulových kroužcích a fish and chips. Tuto anglickou specialitu nabízí ostatně i HogoFogo.

Jmenujete se Kapolka, máte bratra a přemýšlíte, jak by se měl jmenovat váš podnik s mexickou kuchyní? Los Capolitos se zažil nejen majitelům, ale i vracejícím se hostům, kterých se bistrem denně mihnou stovky. Vybrat si mohou z chilli con carne, burrita, quesadilly, nachos nebo třeba řady salátů. „Jídlo sestavíme přímo před zákazníkem podle toho, co si přeje a co mu chutná. Jsme kvalitní bistro, které šetří čas,“ vysvětluje Jan Kapolka.

Tak co, vyberete si? A jen tak mimochodem víte, že uvedenou šestici podniků sleduje na Facebooku dohromady bezmála 26 tisíc lidí? Třeba vám s rozhodnutím pomohou i jejich recenze.

FAENCY FRIES
Nové podniky aneb Za vůní jídla do centra Ostravy