Manželé a obchodní partneři Radka Prokopová a František Fabičovic si ocenění převzali v úterý večer v prostorách žofínského paláce v Praze. Zakladatelé a majitelé společnosti Alca plast budou Českou republiku reprezentovat na červnovém světovém finále v Monte Carlu.

Ilustrační foto
Poznámka Lukáše Moryse: Alkohol na lavičce? Ne, radši knihu

„Cítíme hrdost, pokoru a moc si ocenění vážíme. Ocitli jsme se ve skvělé společnosti úžasných a inspirativních lidí, kteří nesou značku Czech made do světa. Vážíme si také toho, že existuje soutěž, která má ve všech zemích stejná kritéria, stará se o zviditelnění příběhů a motivuje budoucí podnikatele,“ podělil se o své dojmy vítězný pár.

Sladká inspirace

Po několikaleté přestávce rozhodla porota složená převážně z vítězů minulých ročníků ankety o udělení speciální ceny. Tu si za „podnikatelskou inspiraci desetiletí“ odnesl Gevorg Avetisjan, zakladatel společnosti Marlenka international, která vyrábí stejnojmenný medový dort arménské rodinné receptury.

„Ocenění pro mě hodně znamená. Dává mi pocit ještě větší odpovědnosti, stimul pokračovat v naší práci a vyrábět další produkty, díky kterým můžeme i nadále propagovat Frýdek-Místek a Českou republiku,“ uvedl Avetisjan.

Ani boty, ani ponožky

Začínajícím podnikatelem roku se pak stal Petr Procházka, zakladatel společnosti Skinners Technologies. Jeho podnikatelskou kariéru odstartovala v roce 2016 kampaň na start-upovém portálu Kickstarter, kde mu lidé z celého světa za pouhý měsíc a půl poslali 16 milionů korun. Zařadil se tak mezi vůbec nejúspěšnější české projekty v historii tohoto portálu.

Třinečtí hokejisté (v bílém) porazili Chomutov 4:1.
Oceláři vymazali Piráty, skončí nejhůř druzí

A jaký nápad že takovou odezvu veřejnosti vyvolal? Unikátní „ponožkoboty“, které spojují pohodlí a lehkost ponožek s ochrannými prvky a vysokou odolností obuvi. Za dva roky výroby se do více než 120 zemí vyvezlo na 150 tisíc párů ponožkobot Skinners. Jejich výroba je navíc bezodpadová a probíhá kompletně v České republice. Aktuálně se vyrobí okolo 12 tisíc párů měsíčně a v podstatě vše jde ihned do distribuce. 

Cena za kulturu

Technologickým podnikatelem roku se stal Karel Mareček ze společnosti BD Sensors, kategorii společensky prospěšného podnikatele ovládl Jakub Knězů, zakladatel neziskové organizace Etincelle. Čtenářskou anketu o nejlepší podnikatelský příběh pak vyhráli Jan Kokáš a Ondřej Koneš ze společnosti Workout Club Parks.

Potřetí v historii letos porota udělila také Cenu České televize za podnikatelský přínost kultuře a umění. Tu si ze slavnostního večera odnesl Čestmír Vančura, spolumajitel společnosti Kovárna Viva. Nadační fond společnosti se věnuje zachování kulturního dědictví, Vančura sám je pak mimo jiné majitelem společnosti pořádající zlínský Mezinárodní filmoví festival pro děti a mládež. 

Finalisté soutěže EY Podnikatel roku 2018:
Radka Prokopová a František Fabičovic, Alca plast - výrobce sanitární techniky
Gevorg Avetisjan, Marlenka international - výrobce medových dortů dle staroarménské rodinné receptury
Sotirios Zavalianis, Akeso holding - poskytovatel zdravotní péče
Roberto, Piercristiano a Gian Battista Brazzale, Brazzale Moravia - výrobce sýrů
Pavel Mohelník, Ferrit - výrobce dopravních systémů

Maso - Ilustrační foto
Maso z Česka. Nálepky na tuzemském hovězím budou od Velikonoc
Letiště Leoše Janáčka v Mošnově. Ilustrační foto.
Další rána! Letový provoz nad Ostravou se blíží nule