Deník prošel několik ostravských obchodů, aby zjistil, za kolik obchodníci jablka prodávají. Ceny se pohybovaly podle různých odrůd od 19,90 až po 69,90 koruny. Je ale pravda, že ta levnější jablka, která obchodníci nabízeli, k nákupu svým vzhledem moc nevybízela.

O poznání lákavěji vypadala třeba jablka odrůdy Granny Smith, která už ale v marketu v centru Ostravy prodávali za 69,90 koruny, a tutéž cenu si účtovali i za odrůdu Gala. Stejně by pak zaplatil zákazník i za odrůdu Pinova, u které bylo jako země původu uvedeno Rakousko. Jablka byla pěkná, i když pocházejí z loňské sklizně.

Jablko za 13 korun

Na kolik by vyšlo jedno jablko? Bereme průměrně velké zelené jablko odrůdy Granny Smith a dáváme je na váhu. Vyjíždí cenovka 13,30 koruny.

Ve stejné prodejně nabízejí i odrůdu Golden Delicious, jablka této odrůdy prodávají za 49,90 koruny. Nejlacinější jsou pak jablka z Polska, u kterých je cenovka 34,90 koruny.

Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie České republiky, na dotaz Deníku uvádí, že v červnu dochází pravidelně k poklesu poptávky po jablkách. Je to podle něj způsobeno i tím, že se na trhu objevuje rychlená zelenina a také jahody či třešně z nové sklizně. Letos se ale moc nevyvedlo počasí, což uškodilo nejen zelenině, ale třeba i opozdilo počátek sklizně jahod zhruba o tři týdny.

„Skokové zvýšení cen jablek počátkem léta bývá běžný jev. Když se totiž vyprodají domácí jablka, konkurence ze zahraničí okamžitě reaguje. Pak dochází ke skokovému zvyšování cen. To se opakuje prakticky každý rok. Akorát, že zatímco jindy se cena zvýší z pětadvaceti na pětatřicet korun, maximálně ze třiceti na čtyřicet korun, to letošní zvýšení až na sedmdesát korun je opravdu extrém. Mám ale pocit, že ta jablka za takovou cenu jsou v regálech spíše jako komparz, nedokážu si představit, že by je někdo kupoval," míní šéf ovocnářské unie.

Podle něj je ale současný stav i klasickou ukázkou toho, jak klesá v České republice soběstačnost v oblasti komodity, jakou jsou konzumní jablka. „Jako ovocnáři z toho radost určitě nemáme. Naším záměrem rozhodně není šroubovat ceny jablek do takové výše. Naopak, chceme našim zákazníkům prodávat jablka za rozumnou cenu," dodal Martin Ludvík.