Mluvčí huti Věra Breiová na dotaz uvedla, že v rámci interní reorganizace skupiny ArcelorMittal přechází ostravský závod společnosti skutečně nově do divize Flat Carbon Europe (divize plochých výrobků).

„V souvislosti s touto změnou se stane novým generálním ředitelem ArcelorMittal Ostrava Tapas Rajderkar, který dosud působil jako generální ředitel evropských jednotek segmentu trubek zaměřených na automobilový, strojírenský a stavební průmysl. Do funkce bude jmenován koncem října.

Augustine Kochuparampil bude i nadále působit ve funkci generálního ředitele divize Long Carbon Europe (divize dlouhých výrobků) a svou druhou funkci, kterou bylo řízení společnosti ArcelorMittal Ostrava, opustí,“ upřesnila Breiová.

Odborář Vítězslav Prak uvedl, že z těchto změn mají odboráři obavy.

„Situace se v posledních dnech vyostřila. Na včerejším jednání jsme vytvořili krizový štáb, ve kterém je pět zástupců odborářů. Oslovili jsme odcházejícího i nového generálního ředitele a budeme se snažit jednat o vzniklé situaci. To, že ostravský závod byl převeden pod divizi Ploché výrobky pro střední a východní Evropu, nás znepokojuje. V nedalekém Polsku má ArcelorMittal v Krakowě a v dalším městě nedaleko od našich hranic dvě továrny, které mají společně s naší hutí celkem pět vysokých pecí. Stále častěji je slyšet, že jedna vysoká pec bude uzavřena. Pokud by se to týkalo jedné z našich, byla by to hodně špatná zpráva, která by v důsledku mohla znamenat propuštění řádově stovek až tisíců lidí,“ uvedl Vítězslav Prak s tím, že odboráři se pokusí takové variantě zabránit.

Mluvčí huti Věra Breiová na dotaz Deníku uvedla, že vedení společnosti v současné době nezvažuje zavření ani jedné ze dvou vysokých pecí v ostravském ArcelorMittalu.

„Naopak, trvá naše příprava na investice do modernizace a ekologizace závodu v Ostravě, tak jak jsme oznámili v červnu letošního roku,“ doplnila Breiová.

Přečtěte si také:Anglický film o ovzduší v Ostravě už koluje internetem