Dalkia uzavřela strategické partnerství se skupinou ČEZ, ten se po schválení antimonopolním úřadem stal menšinovým vlastníkem Dalkie. Jaký podíl ČEZ v Dalkii vlastní? Co bylo cílem tohoto kroku, jaký vliv či jaký přínos to může mít pro zákazníky Dalkie?

ČEZ se stal vlastníkem patnácti procent akcií společnosti Dalkia Česká republika a 85 procent dceřiné společnosti Dalkia Ústí nad Labem, která se tímto začlenila do skupiny ČEZ. Navázání partnerství s ČEZ pro Dalkii představuje důležitý strategický krok, který nám umožní rozvíjet další projekty v České republice a přispěje k upevnění naší pozice v zemi. Jsme přesvědčeni, že naše partnerství s ČEZ bude pro klienty přínosné. Naším cílem je být našim odběratelům i nadále co nejblíže, poskytovat jim co nejkvalitnější služby, dosahovat úspor energií a teplo a elektřinu vyrábět s ohledem na životní prostředí.

Dalkia letos také koupila společnost NWR Energy. Co bylo cílem této akvizice? Jaké služby či činnosti bude firma pro OKD zajišťovat?

Akvizice NWR Energy, kterou jsme přejmenovali na Dalkia Industry CZ, znamená důležitý krok pro další rozvoj skupiny Dalkia v České republice. Tato společnost zajišťuje dodávky průmyslových médií pro doly OKD. Jedná se o elektřinu, teplo, teplou vodu a stlačený vzduch (Dalkia se zařadila mezi nejvýznamnější dodavatele stlačeného vzduchu na světě). Kromě toho Dalkia Industry CZ zásobuje teplem jedenadvacet tisíc bytů na severní Moravě, zejména v Ostravě, Havířově a Karviné.

Akvizice této společnosti významně upevní pozici Dalkie na průmyslovém trhu s energetickými komoditami a představuje pro nás světovou referenci v oblasti těžebního provozu a průmyslu. Je to totiž první případ ve světě, kdy důlní firma nakupuje energetické komodity od společnosti našeho typu.

Spolupráce Dalkie se skupinou NWR úspěšně funguje už řadu let. Jsme dlouhodobým klientem její dceřiné společnosti OKD, od níž nakupujeme uhlí. Dalkia Česká republika naopak dodává teplo a elektřinu do objektů a zařízení OKD a NWR. Dalkia v rámci transakce získala nejen NWR Energy, ale i její dvě dceřiné firmy – CZECH-Karbon a NWR Energetyka PL, která změnila název na Dalkia Powerline. Celkově se jedná o více než 400 zaměstnanců.

Dalkia bude také dodavatelem chladu do staveb na Nové Karolině. Jak významná zakázka to pro firmu je? V čem je projekt dodávek tepla a chladu do objektů na Karolině ojedinělý?

Nová Karolina je pro nás jeden z klíčových projektů. Je výjimečný tím, že se jedná o vůbec první síť chladu v České republice. Dalkia v Nové Karolině přináší klientovi technické řešení na míru. Vzhledem k výši spotřeby jsme se rozhodli vybudovat centrální zdroj chladu, který bude prostřednictvím sítě chladu zásobovat objekty vodou o teplotě 6 °C. To je řešení, které zákazníkovi přináší úspory a zároveň je šetrné k životnímu prostředí díky nízkým emisím CO2. První dodávky chladu předpokládáme v březnu 2012. Naše sítě se samozřejmě budou budovat předem, souběžně s ostatní infrastrukturou, některé objekty již byly postaveny v minulých letech. Co se týká dodávek tepla, projekt počítá s napojením na ostravskou síť dálkového tepla, která je jedna z největších ve střední Evropě. Výroba tepla z centrálního zdroje je mnohem efektivnější a ekologičtější a umožní městu Ostrava a Moravskoslezskému kraji lépe sledovat produkci emisí.

Dost ožehavým tématem se ukazuje spalovna v Karviné…

Dalkia se zavázala, že bude odebírat veškeré teplo vyrobené Krajským integrovaným centrem (KIC). Díky tomu budeme moci nahradit jeden kotel, který spaluje uhlí, což bude ve srovnání s výrobou tepla z KIC znamenat výrazné snížení emisí.

Využívání komunálního odpadu pro výrobu energie je evropský trend a jde i o požadavek legislativy Evropské unie. Podobných integrovaných center na nakládání s odpady v Evropě existuje přes 340. Jen ve Francii je jich více než 150 a mají velmi přísné předpisy omezující plynné emise, které chrání životní prostředí a zdraví obyvatel. Většinový vlastník Dalkie – skupina Veolia Environnement – má v tomto oboru velké zkušenosti, Dalkia ve spolupráci se sesterskou´spo­lečnosti Veolia Propreté například provozuje velkou spalovnu odpadů ve známém turistickém městě Nice.