Zatímco průměrný důchod muže je nyní 12 790 korun a je po Praze druhý nejvyšší v republice, ženy mají naopak důchody nejnižší. Jejich průměrná penze nedosahuje ani deseti tisíc korun.

„Rozdíl mezi důchody mužů a žen je stále větší a nůžky mezi nimi se stále rozevírají. To platí ve všech krajích, v Moravskoslezském kraji je ale absolutně nejvyšší. V roce 2014 byly průměrné důchody žen nižší o více než tři tisíce korun," doplňuje Jaromír Kartous, ředitel Krajské správy Českého statistického úřadu v Ostravě. Přičítá to tomu, že muži zde pracovali především v hornictví a těžkém průmyslu.

Nestěžujeme si, ale…

„Nestěžujeme si, ale zvýšení penzí bychom přivítali," říká ostravská seniorka Marie Kalinová. Přestože má odpracováno, nedosáhla ani na současnou průměrnou penzi žen v kraji, která činí 9634 korun. To jí ale na elánu neubírá. Aktivně se angažuje ve spolku Senior v Moravské Ostravě, který pro seniory pořádá kroužky, vycházky i návštěvy kulturních akcí. „Snažíme se, aby-chom nezůstávali doma. Je to dobrý pocit, že někam patříte," dodává.

Ostravští statistici si v posledních měsících podrobně „posvítili" na seniory v kraji. Co zjistili, však přílišný optimismus nepřináší. Počet obyvatel Moravskoslezského kra-je v posledních letech stále klesá a mění se i věková struktura. Ubývá lidí v produktivním věku, mladí lidé se stěhují jinam a na rozdíl od ostatních krajů klesá také počet dětí do 14 let. Na straně druhé ale přibývá obyvatel starších 65 let.

Zatímco ještě na počátku tisíciletí bylo dětí do 14 let více než seniorů, od roku 2008 se podle slov Jaromíra Kartouse začala situace měnit. Ke konci loňského roku žilo v kraji zhruba 1,218 milionu obyvatel, z nichž děti představovaly 14,7 procenta a senioři 17,5 procenta. Tato čísla jsou stále velmi blízko republikového průměru, který je 17,8 procenta. Pokud ale bude současný trend pokračovat, už za 15 let by podle statistiků měl být poměr seniorů v kraji výrazně vyšší než v celorepub-likovém srovnání očekávají, že v regionu bude žít až čtvrtina lidí starších 65 let.

Sami, ale ne osamoceni

„Ženy se dožívají vyššího věku než muži. Důsledkem toho je, že více než 51 procent žen kraje nad 65 let jsou ženy ovdovělé," doplnil Kartous.

Už při posledním sčítání lidu statistici také zjistili, že čtvrtina všech domácností v kraji jsou domácnosti seniorů. A polovina z nich jsou domácnosti jednotlivců.

Mnozí se ale snaží i nadále stýkat se svými vrstevníky a také se angažovat v jejich prospěch. Jako pan Jaroslav Feix z Ostravy. „Je velký úspěch, že se v Ostravě podařilo vytvořit pracovní skupinu seniorů, která se schází se zástupci města a projednává, co by se pro seniory mohlo zlepšit. Například od Nového roku by už lidé nad 65 let měli jezdit v městské hromadné dopravě zdarma," říká s tím, že nyní chtějí dosáhnout třeba toho, aby důchodci měli vstup na sportovní a kulturní akce, které z rozpočtu podporuje také město, s padesátiprocentní slevou. V plánu mají ale projednat i otázku parkování pro seniory.

„Je potřeba, aby starší lidé měli přístup k věcem, které mohou řešit," dodává Jaroslav Feix