VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sezona pálenic začala. Z kotlů teče třešňovice

Třešně bývají tradičně první ovoce, které lidé vozí do pálenic. A jak Deník zjistil, někteří zákazníci už mohli letošní třešňovici i ochutnat.

2.8.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Alena Kaňková

Úroda třešní byla podle ovocnářů letos solidní. „Ti, kdo nelenili, třešně nasbírali a naložili je do sudů, už mají pálenku doma. Pálit jsme začali už minulý týden," uvedl Marcel Černík z Lihovaru a likérky ve Velké Polomi.

Dodal také, že stále více zákazníků využívá nabídku této pálenice a vozí celé ovoce, ze kterého jim kvas připraví odborníci. „Jsou ale i lidé, kteří si kvasy dělají sami. V případě třešní platí, že kvas může být připravený k pálení zhruba za 14 dní až tři týdny. Většinu třešňových kvasů jsme už u nás vypálili," doplnil Marcel Černík.

Čas meruněk

Ve Velké Polomi si už zákazníci objednávají i vypálení kvasů z meruněk a letních jablek. „Zmíněné druhy ovoce ale k přípravě kvasů lidé moc nevyužívají. Teď bude následovat kratší pauza a pak budeme čekat na objednávky k vypálení podzimních odrůd jablek a švestek. Za litr 50pro-centní pálenky zaplatí zákazník, který přiveze hotový kvas, 120 korun. Pokud dodá celé ovoce a nechá přípravu kvasu a pálení na nás, zaplatí za litr pálenky o deset korun více," dodal Marcel Černík.

První srpnové pondělí začnou pálit i v Pěstitelské pálenici v Ostravě-Krásném Poli. „Zatím objednávek není tolik, abychom mohli jásat. Jako první půjdou do kotle třešně, máme i objednávky na letní jablka. Musíme věřit, že bude slušná úroda podzimních jablek, švestek na stromech totiž v okolí moc vidět není. Tak uvidíme, jak ta sezona nakonec dopadne," odpověděl Antonín Šputa z pálenice v Krásném Poli.

Podle něj jsou zákazníky pálenice převážně muži. „A jde spíše o chlapy ze starší generace. Těm mladým se většinou do pracného trhání či sbírání ovoce moc nechce. A když už něco nasbírají, tak většinou nemají ani čas se zabývat přípravou kvasů. Pokud nám ale dovezou celé ovoce, rádi jim u nás kvasy připravíme," doplnil Antonín Šputa. Za litr 50procentní pálenky zaplatí zákazník v této pálenici 142 korun.

Jak připravit kvalitní kvas?

Podle Antonína Šputy z Pěstitelské pálenice v Krásném Poli obecně platí zásada, že je třeba ovoce co nejvíce rozmělnit a vyrobit z něj takzvanou břečku. „Tím získáme rychleji šťávu a bude jí i větší množství, kvas bude kvalitnější a kořalky bude mnohem více. Musíme ale dávat pozor na pecky. Rozsekané pecky by totiž pokazily výslednou chuť pálenky. Výjimkou jsou švestky. U švestkového kvasu je to jinak, zhruba třetinu ovoce je možné nadrtit i s peckami. Ty obsahují amygdalin, který má typickou hořkomandlovou chuť. Po jeho rozložení jednotlivé produkty přecházejí při destilaci kvasu až do pálenky a dávají jí typické chuťové aroma," vysvětlil Antonín Šputa.

Autor: Břetislav Lapisz

2.8.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
NÁVRAT S GÓLEM. Jakub Lev se v neděli představil poprvé na ledě mateřské Plzně, kde otevřel skóre zápasu. Na snímku vlevo se raduje s Ondřejem Romanem.

Nejsem zvyklý, aby na mě lidi pískali, řekl vítkovický Lev po návratu do Plzně

Ilustrační foto.

Policie objasnila krádež vstupenek na Baník

Česká televize točí podle reálných kauz z Moravskoslezského kraje

Metanol a Dukla 61 – filmy podle skutečných událostí, které právě natáčí Česká televize. Zatímco ten první pojednává o takzvané metanolové aféře, při níž jen v Česku zemřelo  49 lidí a více než stovku dalších obětí čekaly trvalé zdravotní následky, druhý je inspirovaný událostmi léta 1961, kdy při havárii v havířovském dole Dukla zahynulo 108 horníků.

Dům kultury Poklad: jen samé otazníky!

/VIZUALIZACE/ Kdo ho dokončí? Kdy se tak stane? Kde budou návštěvníci parkovat? Jak se bude jmenovat? Takové otázky vyvstávají okolo porubského kulturního domu, který se stává ostudou obvodu i města, jemuž patří.

Rozhodnuto: Mionší bude bez lidských zásahů

Horní Lomná - Lesy v Mionší jsou ponechány samovolnému přírodnímu vývoji.  

Falešní vnuci znovu na scéně

Důchodkyně se zachovaly nejlépe, jak mohly. Ihned zavolaly svým příbuzným.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT