Strávit silvestr doma, nebo na horách? Pokud stále váháte, je nejvyšší čas se rozhodnout. Sváteční pobyty jsou téměř rozebrány. „Chtěli jsme si s přítelem koupit pobyt se silvestrovskou oslavou někde na horách. Byla jsem ale překvapená, protože v cestovce už bylo všechno zajímavé rozebráno. Nakonec jsem jich obešla několik a pojedeme do hotelu Vita Nova ve slovenských Roháčích," řekla osmašedesátiletá ostravanka Drahuše Honsová.

„Dobíhá už jen doprodej," dal jí za pravdu Aleš Rybiář, jednatel ostravské cestovní kanceláře Rekrea, která se specializuje zejména na tuzemské pobyty. „Velký zájem je například o silvestrovské lázeňské pobyty v Luhačovicích, tam je šance získat pokoj jen v případě, pokud jej někdo odřekne," dodal. A navlas stejná situace je i ve střediscích v Beskydech a Jeseníkách, které tato cestovka nabízí. Pobyty jsou hodně přebrané. „Pokud chce mít někdo jistotu, tak si silvestra objednává už v první polovině roku. A lidé, kteří se rádi vracejí na stejné místo, dokonce už při odjezdu z pobytu," řekl Rybiář.

Od dvou tisíc

Zatímco Vánoce upřednostňují lidé více v kruhu rodiny, závěr roku si chtějí častěji užít mimo domov. Podle Rybiáře se v průběhu let mění i klientela. Jestliže dříve byl zájem zejména o lacinější pobyty, v posledních letech přibývá i klientů, kteří na nějakou korunu nekoukají. Silvestrovský pobyt tak může každý strávit podle svých možností. Za dva tisíce korun na osobu ve slovenských termálech s vlastní stravou. Nebo za částku mezi pěti až dvanácti tisíci korunami, což jsou ceny za pobyt ve střední cenové hladině. Ale na odbyt jdou také silvestrovské pobyty ve čtyřhvězdičkových hotelích za dvanáct tisíc i více korun na osobu.

Přímo v hotelu? Jak kde…

Kdo neuspěje u cestovních kanceláří, pátrá na vlastní pěst.

Právě nyní s tím, jak se den po dni blíží závěr roku, přibývá i telefonátů a mailů na recepcích hotelů v horských střediscích. Někde je ještě šance uspět. „Máme nějaké volné pokoje," potvrzuje recepční v malenovickém hotelu Petr Bezruč v Beskydech. Za pětidenní pobyt na přelomu roku zde ale dospělý zaplatí kolem sedmi tisíc korun.

Obecně se dá říci, že čím je hotel známější, navíc v hojně navštěvovaném horském středisku, tím je šance sehnat zde ubytování menší.

Například hotel Červenohorské sedlo v Jeseníkách láká svým umístěním v nitru hor, uprostřed sportovního areálu, kde se mohou vyřádit všichni milovníci zimních sportů i turistiky, a navíc je dobře dostupný pro motoristy.

„Pokoje na silvestra jsou už většinou obsazené," řekla ale zdejší recepční Vendula Švábová informaci, která nepotěší ty, kdo si vzpomněli teprve nyní, že čas kvapí a do konce roku zbývá prakticky měsíc. „Aby uspěli, nejlépe je objednávat už v září, ještě v říjnu je to v pohodě," dodala s tím, že právě nyní však lidé začínají nejvíce silvestrovské pobyty poptávat.