Kampaň se uskutečnila v rámci programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět a v kraji se do ní zapojilo 77 mateřských, základních a středních škol.

„Z elektroodpadu jsme dnes prostřednictvím recyklace schopni získat až 80 % materiálů, které můžeme znovu využít. Díky dětem jsme tak ušetřili zhruba 6 837 kg surovin,“ uvedla Kristina Koucká, marketing manager z neziskové společnosti Asekol, která v České republice zajišťuje sběr a recyklaci vysloužilých elektrospotřebičů.

„Zároveň školáci a studenti přispěli k ochraně životního prostředí, když zabránili úniku škodlivých látek, které tento odpad obsahuje,“ dodala.

Nejlepšího výsledku v kraji dosáhla Základní škola Malá Morávka z okresu Bruntál, kde v průměru na žáka odevzdali 15,67 kg vysloužilého elektra. Na druhém místě se umístila ZŠ a MŠ Hlavnice, z Opavska s 10,49 kg v přepočtu na žáka.

Odměny pro nejlepší

Samostatně byly ještě hodnoceny větší školy s více než 300 žáky – zde první místo patřilo Střední škole průmyslové a umělecké v Opavě, kde v průměru na žáka vytřídili 1,82 kg elektra.

Školy, které jsou v Recyklohraní zapojené, za sběr a aktivitu získávají odměny – nejčastěji v podobě knížek, školních a sportovních potřeb, her nebo si pro třídy mohou objednat vzdělávací program s ekologickou tematikou.

Žáci a studenti se pak v rámci programu věnují nejen sběru, ale zároveň se hravou a praktickou formou vzdělávají. „Podporujeme učitele, aby s žáky diskutovali, proč je důležité třídit a recyklovat elektrospotřebiče a baterie, kde najdou sběrné nádoby a co do nich patří a nepatří. Věnují se také tématu předcházení vzniku odpadů a rozumné spotřebě,“ podotkla ředitelka Recyklohraní Hana Ansorgová.