„Hraje se" totiž o desetimiliardovou investici a tisícovku pracovních míst. Jejich počet by se do budoucna mohl i ztrojnásobit. Jihokorejskou firmu Nexen se proto snaží přilákat nejen další města u nás, ale také v okolních státech na Slovensku a v Polsku.

„Od roku 2008 se v zóně nic většího nepostavilo. Ačkoli jsme jednali s řadou investorů, tak žádný nepřišel," říká ostravský primátor Petr Kajnar.

Domnívá se, že Ostrava má šanci u Korejců uspět. Nahrává jí nejen poloha zóny, ale také automobilka v nedalekých Nošovicích. Ostravští zastupitelé se proto rozhodli pro krok, který by měl šance města při jednáních posílit.

Investoři mají sílu

„Snižujeme cenu pozemků v průmyslové zóně, protože jsme v horší situaci než v roce 2008. Evropská ani česká ekonomika nefunguje a investoři tak mají větší vyjednávací sílu," vysvětluje Kajnar.

Zastupitelé proto schválili, že v případě, že se firma Nexen rozhodne přijít na Ostravsko, dostane pozemky za 150 korun za čtvereční metr. Podle znaleckého posudku, který je ocenil na 360 korun za čtvereční metr, tak jde o více než poloviční slevu.

„I při této ceně získáme zpět prostředky, které město do průmyslové zóny vložilo," říká Kajnar. Přesto cenu pozemků investorovi navýší vysoké odvody za zábor zemědělského půdního fondu. Za čtvereční metr zastavěné plochy ve výši 264 koruny za čtvereční metr. Celou investici mohou prodražit až o 74 miliony korun. A konkurenceschopnost Ostravska srazit ve prospěch okolních zemí.

Zóna v Mošnově má zhruba dvě stě hektarů, asi polovina je ještě volná. Korejci mají zájem o pětatřicet hektarů. Rozhodnutí by podle Kajnara mělo padnout během několika týdnů. Pokud bude příznivé pro Ostravsko, s přípravou stavby se začne už v příštím roce. Otevření závodu se plánuje v roce 2018.

„Podle posledních zjištění zhruba třicet procent lidí, kteří v Mošnově pracují, je z Ostravy a naopak do Ostravy za prací dojíždí padesát tisíc lidí. Tím, se staráme o zaměstnanost i v okolních obcích," dodává primátor.

Související články: 

Průmyslové zóny: v Ostravě-Hrabové plánují postavit další haly

Zóna v Mošnově je připravena

Ostrava připravuje další průmyslové zóny