Je vlastně otázkou, kolik pohostinských zařízení územně rozsáhlá, leč s ohledem na zemědělskou půdu nepříliš zastavěná Stará Bělá nabízí. Restauraci v Katolickém lidovém domě položil covid, Posezení Pohodu a Dakotu berou lidé spíše jako součást Ostravy-Jihu, potažmo její části Bělský Les, přestože katastrálně ještě spadá pod Starou Bělou, Starobělská Koliba v Bělském lese je naopak těsně za hranicí obvodu. Výletníkům slouží hospůdka Jaris na druhé straně „Běláku“, prověřené jsou restaurace U Matěje či U Lípy. Restaurace Sokolovna však stojí v centru obce a může těžit ze strategické polohy.

Přes den firmy, večer místní

Už sedmým rokem ji provozuje starobělský podnikatel Miroslav Žídek, který má restauraci v nájmu od tělovýchovné jednoty Sokol. „Ve čtyřiceti letech jsem coby vyučený kuchař/číšník usoudil, že už mám dostatek zkušeností a začal se poohlížet po vlastním podniku,“ popisuje cestu k živnosti muž, jenž má dnes skoro třicetiletou praxi v oboru.

Hostinec Staré nádraží. Na snímku provozovatelé David a Nikola Ulrychovi.
Hostinec jako cesta do minulosti: Ze Starého nádraží středobod Ostravy-Petřkovic

Její nedostatek mu ale vyčetli v nedalekém lidovém domě, kde se před lety na převzetí restaurace nedomluvili. „A dva roky poté to tam zavřeli,“ popisuje Žídek situaci v podniku, který je po covidu alespoň dočasně zavřený znovu. V Sokolovně při svých začátcích těžil z toho, že se znal s původním nájemcem, který šel do důchodu, a po asi dvoutýdenním rozmýšlení restauraci převzal.

„A nelituju toho, nemusím se nikomu zodpovídat, pracuju v místě bydliště, jsme sami sobě pány,“ těší Miroslava Žídka, provozovatele restaurace dvou protikladů – zatímco na obědy k němu jezdí devadesát procent dělníků a pracovníků v montérkách, při odpoledním a večerním posezení u piva či něčeho na zub mu zase tržby dělají v tomtéž poměru místní obyvatelé.

Nabídka pro mladé

„Na předcovidová čísla se dostáváme jen pomalu, pozvolně,“ podotýká. „Přežili jsme jen díky dobrým vztahům s majiteli, kteří nám odpustili nájem za všechny měsíce, kdy jsme museli mít zavřeno,“ děkuje za gesto Žídek. Tehdy pomohlo vaření obědů a výdej přes okénko, z dlouhodobého pohledu pak především vůle přizpůsobit se stávajícím trendům.

Hospůdka Pod Věží.
Majitelé „baníkovských“ pivnic zkoušejí zachránit Hospůdku Pod Věží ve Lhotce

„Senioři stárnou, ubývají a mladí mají jiné požadavky, chtějí moderní věci, saláty, cidery, míchané věci, proto bylo potřeba upravit nabídku,“ říká Miroslav Žídek, podle něhož ale základ stále tvoří tradiční česká kuchyně v čele se svíčkovou, také vepřo knedlo zelo, pečené maso s bramborem či španělský ptáček s rýží. Večer, kdy je k dispozici jen studená kuchyně, je to pak utopenec a nakládaný hermelín.

Pivo čepují v Sokolovně už přes pětačtyřicet let pořád stejné – Radegast. „Máme dlouhodobou smlouvu, lidé jsou zvyklí a nemáme důvod něco měnit. Změnit pivo by znamenalo vydat se na neorané pole, k čemuž se nechystáme,“ ubezpečuje Žídek příznivce motta Život je hořký, bohudík.

Šéfkuchař Jan Gurecký z Restaurace [49].
Originální michálkovická Restaurace [49]: Umění, design a jídlo na úrovni
Restaurace Stodola v Ostravě-Hrabové. Na snímku provozní Tomáš Adámek.
Není stodola jako Stodola. Staročeská restaurace z Hrabové válí, trefila jackpot