Firma FAU s více než dvacetiletou historií vlastnila sklad pohonných hmot v areálu přerovské Prechezy z holdingu Agrofert. Chemička měla o sklad, v němž se mimo jiné přimíchávala biopaliva do nafty a benzinu, údajně zájem.

"Jednatel FAU pan Csabi mi sdělil, že byl v minulosti ze strany Prechezy kontaktován ohledně prodeje areálu. Firma ho ale nechtěla prodat," říká její právní zástupce Alfréd Šrámek. Mluvčí Agrofertu se k dotazu Hospodářských novin nevyjádřil.

Zásah záchranářů u tragické nehody u Skřipova na Opavsku.
Ústavní soud rozhodl: Viník tragické nehody se může starat o syna

Na firmu FAU nastoupila celní správa dva měsíce poté, co se tehdejší majitel Agrofertu Andrej Babiš stal ministrem financí. Správa doměřila firmě spotřební daň za minerální oleje, které obchodník dovezl z Rakouska a prodal jihlavskému Agropodniku.

FAU se proti krokům celníků bránila žalobou. Ostravský soud dal teprve nedávno firmě za pravdu. Potvrdil, že obchodník nemusel platit spotřební daň, protože zboží neuváděl do volného oběhu. Celá akce navíc proběhla pod dohledem celníků. Zároveň soud označil na absurdní výklad, kterým se daňové orgány snažily obhájit vymáhání daně.

Promenádu v Umělecké ulici nyní po výměně plynovodu (z větší části prováděné ve vedlejší Jurečkově ulici) tvoří štěrkové podloží. V budoucnu by měla být promenáda opravdu reprezentativní, a to i v Jurečkově ulici. Tedy za předpokladu, že obvod skutečně ve
Povede k Domu umění promenáda, nebo jej olemuje parkoviště?

Stejný soud finanční správu napadl také za to, že zadávala nezákonné zajišťovací příkazy. Úředníci jimi po firmě FAU vymáhali daň z přidané hodnoty za jeden obchod dvakrát.

Nejdříve po ní chtěli coby po ručiteli 200 milionů korun, které neodvedla zkrachovalá společnost Verami. Ještě v ten stejný den si berní správa v dalších příkazech řekla o 218 milionů. Podezřívala totiž firmu, že je zapojená do řetezce zasaženého podvodem na DPH. Daň by tak firma nezaplatila. Následovala okamžitá exekuce, po které firma FAU skončila v konkurzu.

Stát ale ani po soudním rozhodnutí zajištěné prostředky vracet nechce. Žalované Odvolací finanční ředitelství požádalo Nejvyšší správní soud o odklad.

Muž, který v autě bodl svou družku, odešel od soudu se sedmiletým trestem.
Řidič se neovládl, popadl nůž a bodl spílající družku