„Studuji Informatiku a výpočetní techniku, obor softwarové inženýrství. Společnost CGI jsem do minulé zimy ještě vůbec neznal. O tom, že bude otvírat v Ostravě pobočku, jsem se dozvěděl od kamaráda. Podíval jsem se na jejich stránky, kde bylo, že hledají nové lidi, tak jsem se přihlásil. Potom jsem se se zástupci firmy potkal také na veletrhu kariérních příležitostí, který se konal ve škole, proběhly pohovory a všechno dopadlo úspěšně. Od 1. června nastupuji na plný úvazek," řekl Deníku pětadvacetiletý student, který pochází ze Slovenska.

Podle jeho slov už mu zbývá dodělat pouze diplomovou práci. „V příštím roce bych měl být inženýrem," upozornil a doplnil, že programování ho zajímalo už na střední škole. „Tam jsem nasbíral také první zkušenosti, bavilo mě to, a proto jsem se přihlásil do Ostravy na vysokou školu, mám to blízko domů na Slovensko. V kostce se dá říci, že se tomu věnuji už dlouho. V CGI budu programátorem, budu implementovat informační systémy," vysvětlil Ondrej Papaj.

Programový ředitel nové ostravské pobočky CGI Libor Korba doplnil, že společnost potřebuje do svých řad najít až 140 IT specialistů kvalifikovaných odborníků, mladých talentů i absolventů a studentů IT oborů.

„Naše firma se zabývá poradenstvím a službami v oblasti informačních technologií. Připravujeme zhruba dvě stě druhů projektů. Například na poli dopravy spolupracujeme s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR, pro které vykonáváme úlohu nezávislého technického auditora provozu elektronického mýtného systému v České republice. Měsíčně tak pro tyto účely nasnímáme, zpracujeme, zkontrolujeme a vyhodnotíme více než jeden milion průjezdů vozidel," uvedl příklad Libor Korba s tím, že CGI počítá do budoucnosti také se službami superpočítače, který leží v těsné blízkosti nového zázemí firmy. Společnost CGI byla založená v roce 1976 v Kanadě. Na českém trhu působí od roku 1993, kromě nové ostravské má pobočku také v Brně a Praze.