Odborové organizace v prohlášení k stávkové pohotovosti uvádějí, že se k tomuto kroku rozhodly z důvodu nadále neúnosné situace, ve které se dlouhodobě společnost VHM a. s. nachází.

„Hlavními důvody je porušení Kolektivní smlouvy nedodržením výplatního termínu, nevyplácením příspěvků na zabezpečení činnosti v oblasti kultury, dětských rekreací atd. a také nevyjasněná situace ve financování výroby,“ uvedli odboráři některé z důvodů.

„Odbory byly dlouho trpělivé, aby svými kroky nepoškodily pověst podniku. Bohužel se situace nemění a krize se čím dál více prohlubuje. Vzniká frustrace zaměstnanců z budoucnosti. Opožďováním výplat jsou ekonomicky ohroženi všichni zaměstnanci, protože dlouhodobý mzdový průměr ve společnosti není na takové výši, aby si mohla převážná část zaměstnanců vytvořit rezervy pro horší časy. Posunutím výplat nejsou schopni splácet své závazky a ocitají se v platební pasti,“ uvedl předseda jedné ze základních organizací odborářů ve VHM Martin Sýkora. Jak vysvětlil, z výplaty za září dostali zatím pracovníci VHM 4 tisíce, na zbývající peníze zatím marně čekají.

Šéfka odborářů v celé strojírenské skupině Vítkovic Jana Schindlerová dodala, že odboráři z VHM mají podporu svých kolegů. „Krok odborářů z VHM je pochopitelný. V posledních čtyřech měsících dostali ve třech případech výplaty opožděně. Taková situace zaměstnancům samozřejmě vadí a dostává je do složité situace,“ dodala Jana Schindlerová. Podle ní je problémem i to, že se nepodařilo vedení firmy dokončit jednání o bankovních úvěrech. Firmy potřebují peníze na profinancování výroby, ta jednání už trvají dlouho,“ doplnila Jana Schindlerová.

Ve společnosti Vítkovice Heavy Machinery nyní pracuje v dělnických profesích zhruba 800 lidí, celkem pak asi 1100 zaměstnanců. V celé vítkovické skupině je zhruba 3000 zaměstnanců.

Mluvčí Vítkovic Eva Kijonková uvedla, že ve VHM byly po oznámení odloženy mzdy, v odloženém termínu byla plošně vyplacena jejich část a doplatky byly dále po oznámení posunuty. Stále je prostor pro jednání. Pokud dosáhneme nějakého postupového bodu, budeme o něm informovat,“ uvedla v zaslané tiskové zprávě mluvčí.

Povolební vyjednávání klubu ČSSD v hotelu Clarion v Ostravě.
Konference ostravské ČSSD, volba vedení byla na dlouho