Vyřešit obchodování na černém trhu zejména se sudovým vínem si klade za cíl novela zákona o vinohradnictví a vinařství, která by měla platit od příštího roku. V tuto chvíli ale existuje více variant návrhu novely.

Ta, která připouští zákaz prodeje sudového vína mimo prostory vinařství, nahání strach ostravským prodejcům vína. Právě oni by na ni nejvíce doplatili. Prodej sudového vína totiž tvoří značnou část jejich zisku.

Kontroly

„U lidí jsou sudová vína oblíbená. Jednoznačným důvodem je jejich nižší cena. V naší vinotéce tvoří prodej sudového vína asi osmdesát procent celkových tržeb, takže eventuální zákaz prodeje bychom pocítili značně. Zákaz povětšinou nic neřeší, protože se vždy dá obejít. Pomohlo by zvýšit kontroly a vyžadovat, aby každý prodejce vína měl vzdělání v oboru, stačil by například kurz. Tím by se vymýtil prodej stáčeného vína například v trafikách či květinářstvích, tedy tam, kde ke snížení kvality vína dochází nejčastěji," řekl Deníku majitel vinotéky Vinný sklep U Mostu Mario Frenko.

Sudová vína se často falšují
Dokazují to data Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Jen v roce 2014 zkontrolovala SZPI 471 vzorků sudového vína, z čehož 151 vzorků nevyhovovalo, tzn. každé třetí víno neprošlo kontrolou.
Kontroly sudového čepovaného vína SZPI

Celkem vzorků sudové čepované víno
rok 2014: 471
rok 2013: 514
z toho nevyhovující počet vzorků
rok 2014: 151 (32 %)
rok 2013: 165 (32 %)

*Zdroj: Mze 

Podle ředitele odboru komunikací ministerstva zemědělství Hynka Jordána je tato výše zmíněná varianta, která platí například u rakouských sousedů, pouze jednou z uvažovaných možností.

„Variantou může být také třeba rozšíření na síť vinoték jednotlivých vinařství. Ministr zemědělství Marian Jurečka svolá v březnu jednání za účasti všech relevantních nevládních organizací a vinařských odborníků a bude chtít slyšet jejich názory na připravovanou novelu a jejich návrhy, jak situaci s pančovaným vínem řešit," vysvětlil ředitel odboru komunikací ministerstva zemědělství Hynek Jordán.

Nejčastěji falšovaný produkt

Skutečností zůstává, že sudové víno je jedním z nejčastěji falšovaných zemědělských produktů. Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce neprošel testy v minulém roce každý třetí kontrolovaný vzorek sudového vína. Problém je tedy nasnadě.

„Podle mě tkví jádro problému ve velkých distribučních a anonymních sítích, jejichž vína si můžeme načepovat prakticky kdekoli. Renomované vinotéky většinou mají své osvědčené dodavatele a žijí z referencí svých zákazníků," podotkl provozovatel Archivu vín Mundloch v Ostravě Janis Dzimas.

Podle majitele vinařství ve Velkých Bílovicích je potřeba prodej sudových vín více hlídat.

„Situaci je nutno řešit, ovšem v plošném zákazu prodeje nevidím žádná pozitiva, je potřeba najít kompromis. Je také důležité sudová vína označovat a přiznat jejich původ. Když jsou z Makedonie či Maďarska jednoduše se nesmí vydávat za vína moravská," podotkl Jaroslav Spěvák.

Novela zákona

Jakou verzi novely zákona nakonec ministr zemědělství zvolí, zatím není zřejmé. Jisté je, že změny v prodeji sudového vína nastanou.

Celou problematiku na závěr trefně okomentoval ostravský vínobuditel a člen spolku K.A.H.A.N. Martin Křístek: „Pokud nelze zpřísnit dohled a prosadit účinné až likvidační sankce je bohužel plošný zákaz poslední možností jak nepoučené zákazníky před pančovanými víny ochránit. Je mi líto poctivých vinotékařů, ale současný stav je neúnosný. Nevím, zda je k smíchu či k pláči, když se přistižení podvodníci soudí s inspekcí o poškození svého dobrého jména nebo když zpřísnění podmínek prodeje kritizuje provozovatel kopírky a současně prodejce sudové Pálavy a Rulandského šedého," uzavřel Martin Křístek.

Klára Kohoutová