Jestli svatý Martin na bílém koni v neděli přiveze sníh, ještě nevíme. To, že ostravské restaurace chystají tradiční slavnostní husu a víno, je už ale jisté.

Jedním z prvních podniků v Ostravě, kde kdysi začali v tomto podzimním období připravovat pro své hosty svatomartinské menu, je Hospůdka U Köhlera v Janáčkově ulici v centru města. „Už ani nevím, jak je to dávno, možná dvanáct let, co jsme s tím začali. Dneska už je to tradiční akce, přichází stálá klientela, ale i noví hosté se nechají zlákat na do zlatova upečenou husu se dvěma druhy zelí a domácími knedlíky," říká provozovatel hospůdky Zdeněk Kinnert.

Tradiční hody zachovávají od roku 2007 i na Zámku Zábřeh Ostrava. Propečenou husu tady prvním labužníkům podávají už od čtvrtka.

„Začali jsme ještě před víkendem. Martina je sice v neděli, ale pochybuji, že by si někdo z práce během týdne odskočil na půl husy na oběd. Je třeba ji pěkně strávit a zapít mladým vínem," vysvětluje Radovan Koudelka ze Zámku Zábřeh s tím, že i letos připravují pivní speciál. „Loni měla obrovský úspěch světlá medošípková třináctka. Tu nabízíme i letos. Myslím, že svatomartinské hody jsou jedním z nejvýznamnějších českých gastronomických svátků, podobně jako třeba vánoční kapr," doplňujel Koudelka.

Všelijaké husí speciality i pochutiny připravila i restaurace U Rady.

Ilustrační foto„Nabízíme klasickou husu s bílým nebo červeným zelím a variacemi knedlíků, dále pak restovaná husí jatýrka, husí paštiku a játra v husím sádle. Podáváme také mladá vína z vinařství a o víkendu nabízíme i Svatomartinské víno. Hody u nás potrvají do příštího úterý," vyjmenovává Jiří Bílý z restaurace U Rady.

Nezapomeňte 11. 11. v 11!

Tři sta osmdesát vín od 122 vinařů a vinařských firem letos ponese značku Svatomartinské. S typickým logem na český trh právě přichází více než dva miliony lahví. Svatomartinské víno se začne prodávat v neděli, tedy 11. 11. v 11 hodin.

Nejbohatší výběr „bílých" bude z vín odrůdy Müller Thurgau milovníci vín budou moci vybírat ze 106 druhů. Druhou nejčastěji zpracovávanou odrůdou byl Muškát moravský (39 vzorků) a dále Veltlínské červené (22). Růžová vína budou nejčastěji z odrůdy Svatovavřinecké (74 druhů), červená z hroznů Modrého Portugalu (70). V nabídce se objeví i třináct druhů cuvée (vína kombinovaná ze dvou či více odrůd).

„Letošní úroda byla velice kvalitní, obdobně jako loni, jen bylo méně hroznů," říká spolumajitel velkobílovického rodinného vinařství Jaroslav Spěvák. Částečně za to podle něj mohly květnové mrazy, které sežehly rašící révu, částečně sucho. Naproti tomu slunné léto dopomohlo zrání hroznů a jejich cukernatosti. „Hrozny byly velmi kvalitní, milovníci vína se určitě mají na co těšit nejen Svatomartinské, ale všechna vína z letošní produkce budou zajímavá, příjemná, osobitá, aromatická, chuťově dokonale vyvážená a plná… Nic nebude přebývat ani chybět. Prostě dobrý rok," dodal.

Z jejich sklepa letos putuje na pulty vinoték Svatomartinské víno z odrůd Muškát moravský (bílé) a Svatovavřinecké (růžové).

Svatomartinské víno je první víno ze sklizně daného ročníku. Tradice ochutnávat mladá vína 11. 11., na svátek svatého Martina, sahá až do dob rakousko-uherského císaře Josefa II., který si v tento den se svými vinaři připíjel „čerstvým" vínem na oslavu ukončení sklizně.