Soutěž o pomyslného inovačního Oskara je letos určena nejen firmám, ale také základním, středním a vysokým školám, které mohou přihlásit své projekty v nové kategorii Junior inovátor. Do hlasování se opět může zapojit také veřejnost.

„Soutěž už tři roky propaguje konkrétní firmy v našem kraji a zviditelňuje jejich produkty a služby. I díky ní zjišťujeme, že je v našem kraji řada firem, které svými výrobky nebo technologiemi dosahují úspěchů na evropských či světových trzích, ale v povědomí veřejnosti zatím až tolik známy nejsou. Jsem velmi zvědavý, s čím letos přijdou žáci a studenti. Myslím, že projekty mladých lidí nás mohou velmi příjemně překvapit," uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

Soutěž odstartuje 24. března, uzávěrka příjmu přihlášek pro školy je stanovena na 30. června, pro firmy to bude 9. září. Podrobné informace o soutěži, včetně podmínek účasti a přihlašovacího formuláře, zájemci najdou na webových stránkách Regionální inovační strategie inovacnifirma.rismsk.cz. V termínu od 12. září do 4. října zde bude možné hlasovat pro firmu, která získá inovačního oskara veřejnosti.

„V kategorii Junior inovátor se budou hodnotit nápady, projektové záměry, případně už konkrétní produkty. Cílem je podnítit podnikavost u dětí a studentů a podpořit jejich zájem o inovace," doplnil náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Martin Sikora.

Soutěž je rozdělena do dvou částí: Nejlepší inovační firma kraje (kategorie malý, střední podnik a velký podnik) a Junior inovátor (kategorie základní školy, střední a vysoké školy).

„Soutěž se snažíme neustále zdokonalovat a rozšiřovat, aby byl její přínos pro náš region co největší," dodala Petra Chovanioková, ředitelka Agentury pro regionální rozvoj (ARR), která je pořadatelem soutěže Inovační firma Moravskoslezského kraje.