Koupi bohumínského drátovenského závodu od skupiny Bonatrans Group Holding schválil antimonopolní úřad. ŽDB Drátovna je tak novou dceřinou společností Třineckých železáren.

„Tato akvizice pro nás znamená významné posílení produktového portfolia i postavení v oblasti drátovenství. Drátovenská výroba v bohumínském závodě má tradici přesahující 125 let a její propojení s existující drátovenskou výrobou Třineckých železáren představuje výrazný strategický růst v této oblasti," uvedl generální ředitel Třineckých železáren Jan Czudek s tím, že ani oblast Bohumína není pro Třinecké železárny novým územím. Firma zde má totiž už umístěn jeden ze svých provozů – univerzální válcovací trať.

Součástí transakce je přitom je dohoda na užší a dlouhodobé spolupráci skupiny Třinecké železárny − Moravia Steel se strojírenskou společností Bonatrans Group ze skupiny Bonatrans Group Holding, předního světového výrobce železničních kol a dvojkolí. „Tato dlouhodobá dohoda zajišťuje oběma stranám rozšíření dlouhodobé spolupráce v dodávkách a odběrech oceli pro výrobu železničních kol a dvojkolí," dodal Jan Czudek.

ŽDB Drátovna má v současnosti roční tržby okolo 3,2 miliardy korun, přičemž osmdesát procent produkce jde na export. Závod se orientuje především na trhy, jako jsou Polsko, Německo či Česká republika. V současnosti ŽDB Drátovna zaměstnává 1100 pracovníků a tento počet se s příchodem nového majitele měnit nebude.