„V regionu je tak ohroženo dalších 15 tisíc pracovních míst v hutních podnicích (Třinecké železárny, ArcelorMittal Ostrava, Vítkovice Steel) a jejich dch a až 45 tisíc navázaných pracovních míst," píše se v prohlášení, které včera podepsali členové předsednictva krajské tripartity.

Čína by měla na konci roku dostat status tržní ekonomiky na základě protokolu přistoupení k WTO (Světové obchodní organizaci) z roku 2001. Podle představitelů hutních firem i odborářů to může znamenat ohrožení existence českého ocelářství. Předsednictvo krajské tripartity se proto rozhodlo požádat vládu o zajištění obrany a ochrany důležitého průmyslového odvětví.

„Firmy investovaly miliardy do zvýšení konkurenceschopnosti a splnění nejpřísnějších emisních limitů v EU. To vše by s přílivem čínské oceli, které cenově nelze konkurovat, přišlo vniveč. Hrozí zánik či odchod firem z ČR, neuskutečnění plánovaných investic, velká ztráta pracovních míst, sociální dopady a napětí, v konečném důsledku i zvýšení nákladů a ztrát příjmů českého státu," upozorňuje Jiří Cienciala, vládní zmocněnec pro Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj.

Hejtman kraje Miroslav Novák dodal: „Pokud Čína získá status tržní ekonomiky i přes nesouhlas některých zemí, žádáme vládu, aby zajistila ochranu českého průmyslu a zabránila kolapsu Moravskoslezského kraje."

Zástupci odborů ArcelorMittalu Ostrava, Třineckých železáren a Vítkovice Steel jednali o tomto tématu s ministrem průmyslu a obchodu minulý týden a plánují se zúčastnit demonstrace v Bruselu.