Zvýšenou poptávku zaznamenali například v uhelných skladech Kalman Trade. „Zatímco před Vánocemi lidé nakupovali uhlí méně, od druhého lednového týdne zákazníků začíná přibývat. Určitě to souvisí i s tou předpovědí meteorologů o silných mrazech.

Poptávka je jak po hnědém uhlí do automatických kotlů, tak i po černém uhlí. Lidé ale nenakupují uhlí ve velkém, spíše berou jen po několika metrácích do přívěsných vozíků. Metrák hnědého uhlí do automatických kotlů se prodává za 310 korun, metrák černého uhlí podle druhu a zrnitosti od 475 do 510 korun," odpověděla Hana Lišková z uhelných skladů Kalman Trade.

Ivana Klepková z uhelných skladů Ridera Bohemia v Ostravě uvedla, že maloodběratelé už většinou palivo nakoupili loni v létě. „Teď jen dokupují menší množství, aby jim vydrželo na celou zimu. Více teď ale kupují firmy a velkoobchody. Na skladě máme veškeré druhy paliva, a tak jsme schopni uspokojit i vyšší počty zákazníků," dodala Klepková.

Kotlíkové dotace

Podle ní zákazníci objednávají v některých případech i dodávky většího množství paliva přesahující třicet metráků, většinou ale nakupují od deseti do dvaceti metráků, případně si pro uhlí jezdí sami s přívěsnými vozíky.

„Do těch přívěsných vozíků si lidé naberou většinou kolem sedmi metráků uhlí. Zvýšil se ale i prodej baleného paliva po 25 kilogramech," upřesnila Ivana Klepková ze společnosti Ridera Bohemia.

Podle ní se v našem kraji meziročně zvyšuje prodej hnědého uhlí do automatických kotlů, což má souvislost s kotlíkovými dotacemi, které podporují výměnu starých kotlů za nové ekologické. Helena Piskořová ze stejnojmenných uhelných skladů ve Frýdlantě nad Ostravicí uvedla, že zákazníci reagují na informace o prudkém ochlazení už dlouhé roky podobně.

„Poptávka se zvýší, lidé ale spíše dokupují menší množství, které si odvážejí v přívěsných vozících. I v posledních dnech máme více zákazníků. Pořád trvá i trend, který se objevil v době hospodářské krize před několika lety. Lidé nakupují jen tolik uhlí, kolik jim umožňují jejich finanční možnosti. Takže přijedou i několikrát za zimu a naberou několik metráků do vozíku. Že by si domkaři objednávali větší fůry a nechali si je dovézt nákladním autem, to je spíše výjimka," dodala Helena Piskořová s tím, že na skladu mají ve Frýdlantě nad Ostravicí černé i hnědé uhlí a uspokojí tak i zákazníky, kteří si pořídili díky kotlíkovým dotacím nové automatické kotle na tuhá paliva.

K TÉMATU

Jak se nenechat napálit? V posledních letech neodolají někteří obyvatelé rodinných domků „lákavým" nabídkám na dovoz levného uhlí ze zahraničí. Když ale s odstupem času zjistí, že místo objednaných třiceti či čtyřiceti metráků je prodejce o pár metráků ošidil, bývá na nápravu pozdě. Prodejce je pryč a vyhledat jej je skoro nemožné. „Rada je v tomto případě jednoduchá. Ať lidé nakupují uhlí tam, kde už mají dobrou zkušenost. Já našim zákazníkům například doporučuji, ať jsou u nakládky i vážení uhlí, které si objednali. Zákazník se může podívat, jestli mu naložíme objednané množství a jestli je uhlí kvalitní. Pak k žádnému nedorozumění dojít nemůže," řekla Helena Piskořová z US Frýdlant nad Ostravicí.