Připravit se na dobu „po uhlí“, vzájemně se při tom inspirovat a najít společnou strategii při prosazování a financování projektů na obnovu pohornické krajiny v Bruselu.

To byla témata návštěvy představitelů Slezského vojvodství v čele s maršálkem Jakubem Chełstowskim, který přijel na Karvinsko koncem minulého týdne. 

Martin Šindelář je rád, že už je v Karviné.
Nová posila Karviné Martin Šindelář: Mrzí mě, že jsem přišel tak pozdě

Společně s hejtmanem kraje Ivo Vondrákem navštívili ostravské Dolní Vítkovice, budovu IT4Innovations, prohlédli si superpočítač.

Polští hosté se zajímali o činnost Moravskoslezského inovačního centra Ostrava, Moravskoslezského energetického centra, absolvovali komentovanou okružní jízdu pohornickou krajinou Karvinska. V Karviné také debatovali o hlavních výzvách transformace pohornické krajiny.

„Z evropských peněz chceme pro náš kraj získat maximum. Uvědomujeme si, že nic není zadarmo, a tak se na čerpání dotací intenzivně chystáme. Připravujeme konkrétní transformační projekty, abychom ukázali, že máme jasné vize. Spolupracujeme s obcemi, vysokými školami i soukromou sférou, aby byl přechod našeho regionu na dobu bezuhelnou co nejúspěšnější,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák, který polského maršálka Slezského vojvodství během návštěvy doprovázel. 

Prostor před vlakovým nádražím v Havířově obsadila těžká technika.
V Havířově odstartovaly velké změny před vlakovým nádražím
Nemocnice Karviná-Ráj.
Ortopedie v karvinské nemocnici: Nový tým už je, nové operační sály v přípravě

Evropská unie podpoří regiony poznamenané těžkým průmyslem, které procházejí náročnou transformací. Přechod k čistější ekonomice se v Evropě týká 108 uhelných regionů, mezi které rozdělí EU celkem 100 miliard eur.

Moravskoslezský kraj už loni mimo jiné představil projekt POHO2030, který komplexně řeší transformaci pohornické krajiny na Karvinsku do roku 2030 a hledá její nové využití.

„Chceme, aby do roku 2030 byla pohornická krajina územím v pohybu, s novou energií, a to při maximálním využití chytrých řešení. Z Karvinska se stane atraktivní lokalita, která zajistí další ekonomický rozvoj regionu a také nabídne atraktivní volnočasové aktivity,“ řekl moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák.

Supermarket TESCO. Ilustrační foto.
Policejní manévry v Havířově: Muž, který oznámil bombu v Tescu, byl zadržen