Soutěž o nejlepší klobásu se uskuteční v sobotu 3. října. Mohou se jí zúčastnit profesionální řezníci i amatéři. Podmínkou je dodat čtyři kusy klobás do 1. října do pořádajícího Penzionu Pod Pralesem. Soutěžní vzorky posoudí porota, ochutnávat budou moci během odpoledne i návštěvníci. Loňský první ročník vyhrál řezník Jaroslav Singer ze Lhotska.
Soutěž o nejlepší valašský frgál proběhne v neděli 4. října. Zapojit se může každý, kdo přiveze svůj koláč nejpozději do 9.30 hodin ke Gril srubu Razula. V hlavní kategorii porota posuzuje koláče, které jsou vyrobeny v souladu s ochrannými pravidly Evropské unie platnými od roku 2013, tedy mají zhruba třicet centimetrů v průměru, váží 600 gramů a byly vyrobeny na území Valašska. Loni jich porota hodnotila šest desítek, vítězkou se stala Alena Krmenčíková z Leskovce. Pokud nepocházíte z Valašska nebo chcete předvést svůj um upečením frgálu netradičního tvaru či velikosti, můžete se zapojit do speciální kategorie pro kuriózní a jiné další koláče.
Gastrofestival tradičně nabízí návštěvníkům ochutnávky nejrůznějších krajových specialit v místních hotelech a penzionech rozesetých na 3,5 kilometru v místním údolí Léskové. Připraveny budou i doprovodné programy: mezinárodní farmářský trh, kuchařské show, posezení s lidovými muzikami či frgálová manufaktura s možností zkusit si výrobu frgálů. Nechybí ani atrakce a zábava pro děti. Tento hlavní program probíhá v sobotu 3. a neděli 4. října vždy od 10 do 18 hodin, vstup je zdarma.
Více na www.karlovskygastrofestival.cz.