Pokuta je pravomocná, potvrdil ji předseda ÚOHS Petr Rafaj. Vyplývá to z rozhodnutí, které dnes ÚOHS zveřejnil na svém webu.

ÚOHS se případem zabýval opakovaně, původně v tendru chyby nenašel. Svůj názor změnil až po předloňském rozsudku Krajského soudu v Brně, který mu případ vrátil k došetření.

Předmětem sporu bylo vyřazení nabídky ostravské společnosti RPICViP s.r.o., která obsahovala rozpor v počtu vytvořených kontaktních pracovišť. Podle ÚOHS neměl Úřad práce nabídku rovnou vyřadit, ale měl si od firmy nechat její nabídku vysvětlit.

ÚOHS nyní tvrdí, že chyby v nabídce byly lehce vysvětlitelné a odstranitelné a postup ostravské pobočky Úřadu práce byl diskriminační. „Tento postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky," uvedl v aktuálním rozhodnutí předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Podle něj Úřad práce narušil soutěžní prostředí. Vzhledem k objemu veřejné zakázky Úřadu práce hrozila pokuta až do výše 2,5 milionu korun.

Projekt Start úřad vypsal v roce 2009. Přihlásilo se do něj pět firem, některé ale Úřad práce vyřadil pro nesplnění kvalifikace. Vítězná firma měla vytvořit v každém okrese Moravskoslezského kraje minimálně jedno středisko určené pro kontaktní schůzky a školení nezaměstnaných.