Zemědělské pozemky, které byly katolické církvi vráceny v rámci restitucí, většinou zůstaly v pachtu nájemcům, kteří na nich dlouhodobě hospodaří. Novinkou jsou zemědělské podniky, které církev nakupuje.

Církev doufá, že zemědělské hospodaření by jí v budoucnu mělo vydělávat například na opravy kostelů, platy kněží nebo na charitu. Jde o nový model financování církve, který se u nás rozjíždí a testuje teprve pár let.

Dobrý obchod miliardáře Hubáčka

Může to fungovat třeba tak, jak to vidíme v Křišťanovicích a v okolí. Miliardář Pavel Hubáček z Olomouce se v žebříčku nejbohatších Čechů pohybuje kolem dvacátého místa.

Kromě bankovního gigantu Creditas ho proslavily také geniální transakce se zemědělskými podniky.

Měření rychlosti v Krásných Loučkách potvrdilo, že většina řidičů zde překračuje povolenou padesátku.
V Krásných Loučkách se jezdí i 186 km/h v obci! S radarem by se vybíraly miliony

Společnost Agropodnik Dvorce s 2,5 tisíci hektary půdy koupil v září 2016. Obchodní instinkt ho zřejmě nezklamal.

Po roce tyto zemědělské podniky ve Dvorcích a Křišťanovicích se ziskem prodal katolické církvi. Cena zveřejněna nebyla, ale řádově se jednalo o majetek v hodnotě přes 100 milionů korun.

CÍRKEVNÍ FARMA V BÍLČICÍCH

Od konce roku 2017 je novým majitelem Agropodniku Dvorce biskupství Diecéze ostravsko – opavské. Pravděpodobně se inspirovalo kroky olomoucké arcidiecéze, která už dříve koupila zemědělské podniky v nedalekém Moravském Berouně a v Bílčicích.

Farníci v kostele v Holčovicích obdivují dokumenty z roku 1944, které bez povšimnutí odpočívaly 77 let ve skříni.
Kostelní skříň vydala svědectví: jak se Němci v Sudetech modlili za války

Naše ekofarma se nachází v obci Bílčice, která je součástí podhůří Nízkého Jeseníku. Převážná část pozemků, na kterých hospodaříme, se nachází v katastrálních územích Bílčice a Majůvka, nepatrná část v územích Roudno a Křištanovice. Zaměřujeme se především na rostlinou a živočišnou výrobu, aktivně se podílíme na výkonu práva myslivosti ve vlastní honitbě,“ představuje se například na webu církevní farma Bílčice - více zde.

Naše ekologická farma v Křišťanovicích má převážně louky a pastviny. Ornou půdu máme, používáme ji k pěstování organického zrna ke krmení našich hospodářských zvířat. Chováme především ovce pro produkci masa a také krávy,“ hlásí Agropodnik Dvorce, jehož stoprocentním vlastníkem je Biskupství ostravsko-opavské.