„Jelikož Vánoce nepovažuji za klidné svátky, tak beru Štědrý den jako jakýkoliv jiný běžný pracovní den. Nikdo nechtěl vánoční službu vzít, tak jsem řekla, že ji odpracuji. Nevadí mi to, protože všude jinde bude zavřeno, ale k nám mohou přijít lidé, kteří jsou o Vánocích sami. Budu ráda, když jim budu moci dělat společnost," řekla Deníku jednadvacetiletá baristka ze Staré Arény v Ostravě Kateřina Šlachtová.

Zvířata svátky neslaví

Kromě ní na vánoční směnu vyrazí i zaměstnanci jedné z největších zoologických zahrad v zemi. Zvířata žijící v areálu Zoo Ostrava totiž lidskou péči potřebují v létě i v zimě, za deště i za mrazu, ve všední den i o svátcích.

„Na Štědrý den a následující dva svátky je provoz zoo zajištěn jako o každém víkendovém dni. Počet ošetřovatelů, kteří jsou v práci, je o něco nižší než v pracovní den, ale pokrytý je každý úsek. Kromě toho jsou v práci i pracovníci zookuchyně, kteří připravují pro zvířata krmivo, a z technického oddělení pracovníci rozvážející krmení, případně řešící aktuální technické záležitosti. Přítomni jsou samozřejmě také pokladní a vrátné. Organizační chod zoologické zahrady zaštiťuje inspekční služba," přiblížila mluvčí Zoo Ostrava Šárka Kalousková.

Aby stromečky nezhasly

Napilno mají o Vánocích i energetici. Přestože je fyzicky nepotkáte, jsou to právě oni, kdo zajišťuje poklidný průběh svátečního večera v teple domova, za svitu vánočního stromku a při sledování pohádek. „Výrobu elektřiny a její distribuci budou na severní a střední Moravě během vánočních svátků zajišťovat denně stovky zaměstnanců Skupiny ČEZ. Například nepřetržitý chod Teplárny Vítkovice v Ostravě bude o svátcích zajišťovatt osm pracovníků. Štědrovečerní večeři i oslavy konce starého a příchodu nového roku si budou muset nechat ujít i někteří pracovníci poruchové služby, provozní elektrikáři, elektromontéři, dispečeři, operátoři call centra a řada dalších profesí souvisejících s distribucí elektřiny. Další desítky pracovníků budou doma držet pohotovost na telefonu," popsal mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol a dodal, že splnit nároky na bezporuchový provoz distribuční sítě o vánočních svátcích vyžaduje nepřetržitou připravenost pohotovostních čet, které musí okamžitě vyrazit do terénu a odstranit eventuální poruchy na vedení.

Na klid a bezpečí v ulicích Ostravy bude v neposlední řadě dohlížet i městská policie. „Strážníci pracují na Štědrý večer stejně jako ve kterýkoliv jiný den. Sváteční den neznamená to, že by se krátily směny nebo se snad v ulicích pohybovalo méně hlídek. Na Silvestra se oproti všedním dnům počet strážníků v ulicích Ostravy ještě navýší," řekla Deníku mluvčí ostravských strážníků Vladimíra Zychová.

Tereza PINTÉROVÁ
Klára KOHUTOVÁ