VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vánoční večírky chystá daleko více firem než loni

Ostrava, Hradec Králové /ANKETA/ - Také tuzemská ekonomika se začíná pomalu vzpamatovávat z recese. Jedním ze znaků je i návrat firem k pořádání předvánočních večírků pro své zaměstnance a obchodní partnery.

15.11.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Martin Třískala

„Ve srovnání s loňským rokem jsme zaznamenali velký nárůst poptávky po realizaci firemních večírků a oslav. Zatímco vloni se tyto výdaje škrtaly a mnohé firmy upustily od pořádání předvánočních oslav, letos je to zcela jiné,“ uvedla Eva Fruhwirtová z agentury Commservis.com, která se podílí na desítkách firemních večírků a sportovních akcí.

Z údajů této společnosti vyplývá, že zatímco v roce 2007 připravovala 76 firemních večírků, o rok později už jen 52 a loni dokonce jen osm firemních večírků. „V letošním roce se projevuje nárůst a do ledna příštího roku už máme připraveno a domluveno 73 firemních večírků a akcí. Výrazně větší zájem je také o netradiční aktivity spojené se vzděláváním zaměstnanců,“ dodala Fruhwirtová.

Ekonomická krize podle ní naučila manažery a podnikatele více zvažovat účel vynaložených prostředků. „Ti se odklánějí od tradičních hostin s alkoholem. Večírky jsou více koncipovány tematicky, s možností relaxace a zážitků. Předvánoční večírek má podle manažerů spojovat teambuildingové prvky, které posílí pracovní kolektiv, a zároveň má být formou zaměstnaneckého benefitu, tedy poděkování za odvedenou práci v uplynulém roce.

Budete mít letos ve svém zaměstnání vánoční večírek?HLASUJTE V ANKETĚ VPRAVO NAHOŘE!

Majitel ostravské společnosti Intoza Tomáš Závada pořádá předvánoční večírky už dlouhé roky. „Je jedno, jestli je krize, nebo není. Takové posezení považuji za formu poděkování zaměstnancům. Mívají už tradiční scénář, příjemně se pobavíme, na něčem dobrém si pochutnáme, ať už jde o jídlo, či nápoje. Vyloženě pracovní věci nebo nějaké teambuildingové prvky na takové předvánoční posezení podle mě nepatří. Beru to spíše z lidské stránky, člověk by se měl alespoň před Vánocemi trochu zklidnit či se příjemně pobavit,“ dodal Závada.

Majitel další ostravské firmy Karel Rudl to vidí obdobně. „Neříkáme tomu Vánoční večírek, ale Závěrečná. Jsme stavební firma a práce pro nás většinou končí kolem pátého až desátého prosince. Sedm chlapů, kmenových zaměstnanců firmy, tak už několik roků po sobě slyší větu: ,Sejdeme se patnáctého v sedm večer u Köhlera’, což je restaurace, kde Závěrečnou slavíme. Já tomu říkám tak trochu s nadsázkou Jídlo a pití, co hrdlo ráčí. Samozřejmě, že alkohol občas někomu více rozváže jazyk a řekneme si do očí i věci, které máme na srdci. Já ale to naše posezení vnímám jako poděkování chlapům, kteří ve firmě pracují,“ dodal Rudl.

>> GLOSA BŘETISLAVA LAPISZE

Vánoční večírky zase frčí, Peter už má sako v čistírně

Krize, která drtila i tuzemské firmy od podzimu předloňského roku, je snad pryč. Alespoň to tvrdí společnost, která připravuje předvánoční večírky a obdobné firemní akce. Má několikanásobně více objednávek než loni.

Zpráva zároveň ale uvádí, že firmy už stále častěji chtějí upouštět od bujarých oslav plných dobrého jídla a alkoholu. (Prý i takové večírky někde a někdy bývaly. Dokonce jsem slyšel, že šéf jedné firmy zásadně nepustil domů nikoho, kdo byl schopen chodit ještě po dvou.)

Takovým večírkům už asi odzvonilo. Nově prý některé firmy chtějí na takových předvánočních posezeních zaměstnance i nenásilně vzdělávat, případně se bude stmelovat kolektiv.

Peter, můj známý ze Slovenska, je vyloženě večírkový typ. (Jeho rekordem je osmnáct předvánočních posezení v prosinci 2007, v pátek čtrnáctého tehdy zvládl dokonce návštěvu tří akcí v průběhu osmi hodin.) Když jsem mu při jeho nedávné návštěvě novinku o renesanci večírků sděloval, přijal ji s trochu přezíravým úsměškem. Prorocky mi přitom podal lístek z čistírny, v níž mu už dávají do pucu jeho letité manšestrové sako, ve kterém všechny ty večírky vymetá. „Toho stmelování se nebojím, naopak. Ani znalosti nejsou k zahození. Čím víc toho vím, tím se mi rozšiřují obzory. A víš dobře, že na večírek těch švýcarských hodinářů, co mi pořád uniká, se fakt jednou musím dostat,“ dodal s povzbudivým mrknutím oka.

Autor: Břetislav Lapisz

Budete mít letos ve svém zaměstnání vánoční večírek?

Ano.

76 %

Ne.

24 %

Hlasovalo: 17

Anketa byla ukončena

15.11.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Petr Vašek

Bývalý brankář Baníku Vašek posílil Ferram, hraje v poli

Vítkovice - Hradec Králové
27

Dobrý začátek byl k ničemu, Vítkovice rozesmutnil probuzený Bednář

Revoluce v údržbě silnic. Mají se řidiči v Ostravě bát nadcházející zimy?

/FOTOGALERIE, ROZHOVOR K TÉMATU/ Letošní zima na silnicích první třídy vyvolává velké obavy. Z rozhodnutí státu je budou vůbec poprvé udržovat soukromé firmy. Dopravní experti se děsí, co to v případě sněhových kalamit přinese. Lidé budou v zimě asi častěji vídat silničáře, jak po některých neupravených cestách projíždějí se zvednutými radlicemi, když se přemisťují odklízet sníh na své úseky.

OBRAZEM: Grifel začne novou éru pivních speciálů

Zejména díky pivním speciálům spotřeba Ostravaru i přes zákaz kouření v hospodách stoupá.

Los poháru: Baník zamíří do Mladé Boleslavi

Doma si znovu nezahrají. Los čtvrtfinále fotbalového MOL Cupu rozhodl o tom, že na konci února pocestují fotbalisté Baníku Ostrava do Mladé Boleslavi.

Policisté v kraji kontrolovali chodce. Za chybějící reflexní prvky padaly pokuty

/FOTOGALERIE/ Pochvaly, ale také pokuty udělovali moravskoslezští policisté, kteří se v uplynulých deseti dnech zaměřili na chodce a používání reflexních prvků.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT