Podle Miloslava Peroutky, člena republikového výboru Českého svazu včelařů (ČSV), včelaři zatím pořád ještě sčítají ztráty.

„Je zřejmé, že tato sezona asi nic moc nebude. V rámci celé ČR podle odhadů zimu nepřežila v průměru asi třetina včelstev. Přesná čísla budeme znát počátkem května. Včelaři v současnosti většinou nahrazují ztráty, a aby doplnili stavy, tak ta včelstva, která jim zůstala, musí rozdělit. To se ale samozřejmě projeví na výnosu. Právě totiž začalo období, kdy včely sbírají z květů nektar. Rozhodující budou pro snůšku měsíce květen a červen," vysvětlil Miloslav Peroutka. Jak dodal, pro další vývoj sezony by včely potřebovaly více vláhy. „V posledních týdnech skoro nezapršelo, je velké sucho, to včelám rozhodně neprospívá," dodal Miloslav Peroutka.

Jan Rajsigl uvedl, že většině včelařů ze základní organizace ČSV ve Slezské Ostravě přes zimu uhynula až polovina včelstev.

„Ta, které přežila, navíc nejsou v plné síle. Právě kvetou ovocné stromy, včelstva je ale nemohou opylovat v takové míře, jak to bývá obvyklé. Vychovávají totiž novou generaci včel, zůstávají proto více v úlech a zahřívají nové včelky. Dobrou zprávou je naopak to, že v rámci naší organizace nebyl zaznamenán výskyt další nebezpečné choroby moru včelího plodu. Dá se ale předpokládat, že první snůška medu bude letos slabší. A druhá? To se teprve uvidí," dodal zkušený včelař ze Slezské Ostravy.