„Smlouva vstoupila v platnost prvního února. Současně bylo přijato ustanovení mzdové části kolektivní smlouvy, které vstoupí v platnost prvního dubna letošního roku. To zajišťuje nárůst mzdových prostředků o tři procenta," uvedl mluvčí společnosti Jaromír Krišica.

Předseda představenstva Evrazu Dmitrij Ščuka ocenil odboráře za konstruktivní přístup. „Jednání byla tvrdá, ale pragmatická. Dohodu vnímám jako rozumný kompromis a myslím, že se vzhledem k současným těžkým podmínkám podařilo dospět ke kvalitní dohodě pro dalších pět let," řekl předseda představenstva.

Šéf odborářů z Evrazu Zdeněk Kološ považuje za důležité, že podle nové kolektivní smlouvy v tomto roce nikomu neklesne žádnému zaměstnanci základní plat. „Jednání o smlouvě nebyla jednoduchá, ale určitě mohu říci, že byla velmi konstruktivní," doplnil Zdeněk Kološ.

Evraz Vítkovice Steel v současnosti zaměstnává 1115 pracovníků. Produkce firmy je zaměřena na ocel a ocelové výrobky – tlusté plechy a tvarové výpalky z tlustých plechů.

Mluvčí firmy Jaromír Krišica dnes na dotaz také uvedl, že s kunčickou hutí Arcelor Mittal se zástupci vítkovického Evrazu už dohodli na dodávkách surového železa až do konce března. Dosavadní dohoda platila jen do konce února.