Důvodů, proč lidé preferují placení kartou, je několik. První je vyšší bezpečnost, přes 70 procent lidí v Ostravě vítá skutečnost, že u sebe nemusí nosit velkou hotovost. A dále, jak vyplynulo z průzkumu agentury Ipsos pro KB SmartPay, respondenti dodávali, že jejich nákupy jsou díky možnosti platit bezhotovostně pohodlnější a flexibilnější, a mohou je uskutečnit bez ohledu na to, jak vysoký obnos u sebe mají.

Z už zmíněného průzkumu také vyplývá, že pokud si má zákazník z Ostravy vybrat mezi dvěma obchody, z nichž jeden platby kartou umožňuje, a druhý ne, zvolí si 82 procent dotázaných spíše ten, kde se platit kartou dá.

„Pokud obchod, který terminál nemá, sousedí s bankomatem, nabízí se možnost zajít si vybrat peníze a do prodejny se vrátit. Každý pátý Ostravan se ale do obchodu už nevrátí,“ zjistil průzkum zmíněné agentury.

V Ostravě podle průzkumu použije platební kartu při každém nákupu 64 procent lidí. Průměrná částka, kterou lidé v Moravskoslezském kraji zaplatí kartou, činí 556 korun.

Podle průzkumu pak více než tři pětiny Ostravanů nemají zábrany zaplatit kartou nákup třeba jen za 50 korun.

Průzkum také ukazuje, že by až 86 procent obyvatel Ostravy přivítalo rozšíření sítě platebních terminálů.

Šárka Wrobelová provozuje svou trafiku ve Slezské Ostravě. A zhruba před rokem si platební terminál umožňující platit kartou pořídila. „Byla to nutnost, stále více zákazníků chtělo kartou platit. V současnosti to odhaduji tak, že za nákupy platí kartou v naší provozovně více než polovina zákazníků,“ dodala Šárka Wrobelová.

Provozovatel trafiky v Poštovní ulici má u pultu nápis, že u něj se kartou platit nedá. „Nemalou roli samozřejmě hrají i poplatky, které bych musel odvádět bance,“ vysvětlil provozovatel trafiky.

Už tři roky má terminál ve své prodejně potraviny Pavla v Radvanicích i její majitelka Pavlína Holoubková. Jak dodala, kartou platí zhruba každý sedmý zákazník.

Jen v hotovosti mohou zatím naopak platit zákazníci bistra Pelmeški v centru Ostravy. Jeho provozovatel Martin Štubňa ale říká, že ho nákup platebního terminálu rozhodně nemine.

„Kartou chce platit zhruba čtyřicet procent zákazníků. Těm musím vyjít vstříc,“ dodal provozovatel bistra, které nabízí tradiční ruský pokrm.