Třeba data společnosti Dáme jídlo ukázala, že ve vánočních objednávkách i na Štědrý den převažovala pizza. Její podíl byl ale ve srovnání s běžnými dny nižší. Lidé naopak častěji volili českou kuchyni, výjimkou nebyl ani rozvoz tradičního kapra či řízku s bramborovým salátem. Vyšší zastoupení měl na Štědrý den v objednávkách také alkohol, mimo jiné například české pivo.

Počet objednávek uskutečněných prostřednictvím platformy Dáme jídlo byl letos na Štědrý den o 108 % větší než 24. prosince 2019. Ve srovnání s předminulým rokem dosáhly letošní objednávky dokonce téměř čtyřnásobku. „Tentokrát ovšem rozvoz jídla na Štědrý den pravděpodobně využila i řada zákazníků, kteří byli jinak zvyklí vyrazit na štědrovečerní menu přímo do restaurace,“ upozorňuje výkonný ředitel společnosti Dáme jídlo Filip Fingl.

Nový stroj na těsnění pomáhá pracovníkům společnosti.
Spojmont uvedl v prosinci do provozu nový stroj k nanášení litého těsnění

Na polovinu obvyklé hodnoty se pak propadl podíl objednávek z kategorie fast food. Lidé si naopak častěji než v běžné dny objednávali právě česká jídla. „V posledních letech se učí rozvoz využívat více a více zákazníků a stejně tak restaurací, platí to i pro tento rok. To s sebou přináší větší pestrost jak na straně poptávky, tak na straně nabídky. Letos je jednoznačným vítězem tohoto trendu česká kuchyně,“ popisuje Břetislav Stromko, ředitel marketingu společnosti Dáme jídlo.

Meziroční nárůst počtu objednávek očekávají zástupci firmy po letošním Štědrém dnu i na Silvestra a Nový rok. „Každý rok pozorujeme oproti tomu minulému zvýšenou poptávku zhruba o polovinu. Nicméně vzhledem k aktuálním opatřením bude zájem o silvestrovský a novoroční rozvoz pravděpodobně mírně vyšší,“ predikuje výkonný ředitel společnosti Filip Fingl. Očekává, že pokud zákazníkům poslední večer v roce začne docházet občerstvení, zvolí právě rychlé doručení kurýrem.