„Jestliže někdo umí Excel a Word, tak žádným IT specialistou není. Já pod tímto pojmem vnímám člověka, co umí programovat náročné počítačové systémy. Proto si je na danou profesi pečlivě vybíráme," říká Chuděj, připravující vytvoření dalšího oddělení pro mezinárodní firemní aktivity.

O experty na IT je podle něj v kraji zájem. „Je to dáno i tím, že zde působí nadnárodní společnosti poptávající tyto lidi. Konkurence je v informačních technologiích natolik silná, že sáhne po člověku na každém rohu. To však pro nás neplatí," pokračuje s tím, že Vikipid nepoptává ani přes úřady práce.

Ostravská firma poskytující jako jediná v tuzemsku on-line garanční platební bránu totiž sází na doporučení.

U dětí „frčí" nová hračka: spinner. Ilustrační foto.
VIDEO: I u dětí na Ostravsku „frčí" nová hračka - FIDGET SPINNER

„Dobrý ajťák zná správné lidi v oboru, tou cestou se snažíme jít. Oslovujeme i studenty VŠB-TUO, nabízíme jim zkrácené úvazky a chceme z nich vychovávat vlastní pracovníky," popisuje Chuděj. Ten sice výši mezd „ajťáků" ve Vikipidu nekomentuje, nicméně za regionální průměr v této branži považuje až pětatřicet tisíc korun hrubého měsíčně.

„A přesto máme problém zajistit odpovídající a spolehlivé pracovníky. Bohužel to neplatí pouze pro IT profesi," tvrdí ředitel firmy.

Vzpomíná při tom na obtíže při shánění obyčejné účetní. „Ty jsou vysloveně nedostatkovou profesí, dělají často jako subdodavatelé na živnost. My ale museli hledat zkušenou účetní na plný úvazek, Vikipid má licenci České národní banky a řídí se všemi zákony a pravidly jako finanční instituce," dodává Chuděj.

Tajemná Indonésie - výstava ve Světě techniky v Dolních Vítkovicích.
VIDEO: Tajemná Indonésie v Ostravě láká na unikátní exotické artefakty