To například, když mluvil o takzvaných celních šraňkách, které jednotlivé země spouštěly v roce 1929 v důsledku světové hospodářské krize. "Radost mám i z toho, že jeden z vnuků se rozhodl naučit česky. Po maturitě bude nějakou dobu pracovat v lesích na Valašsku a naučí se můj rodný jazyk," pochvaloval si muž, který byl v roce 1979 oceněn nejvyšším kanadským státním vyznamenáním. Čas si našel i na krátký rozhovor, ve kterém Deníku odpověděl nejen na otázky týkající se vývoje firmy, ale i na ty osobnější.

Zmínil jste se, že vaši firmu už vede třetí pokolení Baťů. Máte nějaký recept na to, jak firmu vést tak, aby byla úspěšná?
Je třeba mít cíl a produkt. Člověk také musí vědět, co chce dělat, ať už jde o produkt, či nabídku služeb, a mít schopné spolupracovníky. Určitě je důležité mít i dobrou značku, pod kterou může zákazníkovi své produkty nabízet. Musí přitom vždy pamatovat na to, že základem je spokojený zákazník.

Do republiky jezdíte už skoro osmnáct let. Jak se podle vás vyvíjí podnikání v České republice?
Určitě přibývá dobrých podnikatelů i podnikatelek. Nedávno jsem předával s panem prezidentem ocenění tuzemským podnikatelům. Byl jsem ohromně překvapen, jaké množství podnikatelů bylo odměněno. Před deseti lety by to nebylo možné. Ohromně mě potěšilo, že mezi odměněnými byli nejen velcí, ale i střední a malí podnikatelé a také podnikatelky. Určitě tady je dost podnikavých lidí, kteří mají iniciativu a chuť pouštět se i do nových věcí.

Výrobci obuvi čelí v poslední době masivním dovozům laciného zboží z Asie. Jak se díváte na tento problém?
To se nedá nic dělat, máme svobodný světový trh. Každý podnikatel musí umět udělat něco nového, co se dá zákazníkům a konzumentům nabídnout. Je třeba se orientovat i na nové obchodní aktivity, nebo speciální výrobky.

Co vám dělá v poslední době největší radost?
Nejvíce mě potěší, když produkt nebo aktivita, kterou vyvíjí některý člen naší rodiny, pomáhá potřebným lidem či veřejným zájmům. V dnešní době by totiž podnikatel měl přispívat alespoň trošičku k tomu, aby se svět zlepšoval.