Celkem OVaK na dividendách rozdělí téměř 51 milionů korun, které ale musí nejdříve zdanit. Více než polovinu výsledné částky převede ostravská firma do Paříže na účet společnosti SUEZ ENVIRONNEMENT, jež drží 50,07 procenta akcií. Na své si přijde také rozpočet Ostravy, která má 28,5 procenta. Ostrava ale přitom platí většinu vodohospodářských investic na svém území, loni to bylo přes 200 milionů korun. Společnost OVaK, jež městskou vodovodní a kanalizační síť pouze provozuje, loni investovala přibližně pětinu této částky.

Tržby společnosti za prodej vlastních výrobků a služeb loni vzrostly o 3,8 procenta na téměř 828 milionů korun. Zatímco hospodářský výsledek OVaK před zdaněním se loni meziročně mírně zvýšil přes dvě procenta na 62,5 milionu, čistý zisk klesl téměř o půldruhého milionu na 46,4 milionu korun. Kromě výplaty dividend jej firma použije na téměř třímilionový odvod do personálního fondu.

"Investice budou v roce 2007 hrazeny z nerozděleného zisku minulých let," řekla akcionářům obchodně finanční ředitelka Radka Kubatíková. Na účtu nerozdělených zisků měla firma na konci loňského roku přes 130 milionů Kč.

OVaK se dlouhodobě snaží vypořádat s klesajícími odběry vody. Spotřeba vody se v Ostravě za posledních deset let snížila více než o pětinu. Letos management očekává další pokles, v dalších regionech Moravskoslezského kraje se přitom průměrná spotřeba vody na obyvatele ustálila a někde dokonce začíná růst. OVaK postupně snižuje ztráty vody v potrubí a zároveň se snaží vydělávat dalšími službami, například stavebně-montážní činností nebo vývozem kanalizací a žump.

Akcionáři na páteční valné hromadě opět zvolili do představenstva generálního ředitele Antonína Lázničku a do dozorčí rady majitele 12 procent akcií Lubomíra Habrnála. Novými členy dozorčí rady jsou také Jana Hajná a František Švejdík, které si zvolili zaměstnanci firmy.