A nešlo jen o samotný sýr. Líbil se mu i způsob prodeje ve speciálních buticích, kde sýry leží na nelakovaných smrkových prknech, aby mohly dýchat a postupně dále zrát, jak je zvykem v zemi původu. Čím déle na polici leží, tím jsou podle odborníků chuťově lepší. Na smrkových prknech přitom mohou zůstat až pět let. A hlavně – lidé nekupují „zajíce v pytli“ – mohou totiž sýry okusit a poradit se s prodavači, který by jim nejvíce vyhovoval.

„První dva prodavači byli vyškoleni v Holandsku. Nyní, když otevíráme novou prodejnu, jsou tam první týdny a zaučují nové zaměstnance,“ vysvětlil Malík.

První obchod otevřel loni v říjnu v Praze, o měsíc později opět v hlavní metropoli další, pak v Českých Budějovicích a čtvrtý obchod začal fungovat nedávno na ulici Čs. Legií v centru Ostravy. V prodejně nabízejí sýry různých stupňů zralosti. Velká kola váží i šestnáct kilogramů. Mladé sýry, které zrají do jednoho měsíce, se používají na chleba a jsou vhodné pro děti. „Čím je sýr starší, tím má plnější chuť. Pro děti se pak ale už tolik nehodí, protože obsahují více soli,“ vysvětluje Malík.

Nyní zaměstnává jeho firma Chesse čtrnáct lidí. A další sýrové butiky jsou v plánu. „Teď budeme otevírat už třetí obchod v Praze, uvažujeme i o Havířovu, Frýdku- Místku či Ostravě-Porubě,“ vyjmenovává Malík. Mezi zařizováním nových obchodů jezdí na exkurze do dalších evropských sýrových velmocí, jako je třeba Švýcarsko, a rozšiřuje nabídku obchodů o další druhy sýrů.

O podnikání přitom říká: „Když máte inspiraci a když všechno klape, je to potěšení. Baví mě jezdit po farmách, všude to dělají jinak. A přitom se můžu věnovat i hudbě,“ dodává.

K sýrům patří neodmyslitelně i víno. A jaké se k němu hodí? Manažer prodejen Ivo Zenker říká: „Základní pravidlo je, že čím starší a tvrdší sýr je, tím více se k němu hodí červené víno. K bílému patří měkčí sýry, jako jsou brie či camembert.“