„Kdysi jsem pracovala pro podnik Fotografia, potom v propagaci na dole ČSM, později jsem například fotila pro nemocnici,“ říká Gruntorádová. K provozování restaurace ji přitom svedla náhoda – její známý, který měl restauraci na Těrlické přehradě, si potřeboval udělat rekvalifikační kurz kuchař-číšník, a samotnému se mu do toho nechtělo. Tak se do rekvalifikace pustila také.
„A pak jsem ty papíry prostě chtěla využít,“ vysvětluje. Skok do podnikání nebyl jednoduchý – v restauraci trávila dvanáct i více hodin denně. „Když jsme začínali, měli jsme spoustu nových starostí. Teď jsou starosti jiné, ale času to užírá více, než by bylo vhodné,“ míní hlavně v souvislosti s tím, že administrativa pro živnostníky je stále složitější a náročnější.
Restaurace Sofia se specializuje na bulharská jídla, sousedí totiž s bulharským kulturním klubem. „Bulharské kuchyni jsem propadla,“ přiznává Gruntorádová. Restaurace, kam často zavítají hosté z Bulharska, nabízí například různé druhy djuvečů, kebabů, vyhlášená kebabčata či jídlo zvané kjufeta, které obsahuje mleté hovězí a vepřové maso se saturejkou a pepřem.
Prodejna vín, která měla být původně jen doplňkem restaurace, je nyní její nedílnou součástí. Samozřejmostí jsou bulharská vína, ale také portugalská, francouzská či domácí, moravská. Nechybějí ani sudová vína, která mohou lidé v přilehlé degustační místnosti ihned otestovat. V současnosti zaměstnává v restauraci a vinném sklepu tři lidi a na praxi se tam střídají dva až tři studenti z odborného učiliště v Havířově.
A co si myslí o budoucích kuchařích a číšnících? „Mám dojem, že spousta učňů tu školu navštěvuje jen proto, že se jinam nedostali. Málokterý to dělá s tím, že ho to baví a hodlá se tomuto povolání věnovat i v budoucnu. Jen občas se takový najde,“ míní Gruntorádová.
Jejím přáním je konečně navštívit Bulharsko, což plánuje už od doby, kdy restauraci začala provozovat. „Do Bulharska se chystáme celou dobu, co jsme tady. Ale když máme v létě dovolenou, vždycky to skončí tak, že se pustíme do malování a natírání. Snad se tam ale v dohledné době podíváme,“ věří Gruntorádová.