Kde budete sledovat olympijské přenosy nejčastěji? Hlasovat můžete v anketě pod článkem.

Celý svět žije olympiádou. Právě v těchto dnech se jedno z nejdelších měst v Evropě Soči a horské středisko Krasnaja Poljana stanou útočištěm nejvýznamějších sportovců planety. I přesto, že rok 2014 měl v Ostravě patřit především sportu a jeho propagaci, letošní Evropské město sportu veřejné projekce ZOH v Soči nechystá. „Nic takového nemáme v plánu," uvedla mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

Speciální menu

Ovšem v některých ostravských restauracích i hospodách se lidé nejdůležitějších olympijských okamžiků určitě dočkají. Přímé přenosy mohou na velkoplošné obrazovce fanoušci sledovat například v restauraci U Radnice nebo v restauraci Nagano 98. Kromě obvyklé projekce žádné další akce pro návštěvníky nechystají na rozdíl od Sport clubu. „Olympiádu budeme pouštět celou. Uvažujeme i o speciálním menu," říká David Kentný. Nic bližšího ale zatím neprozradil.

Zajímavá je i analýza poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers, která zkoumala předpoklady úspěchu vybraných zemí na ZOH 2014. Brala v úvahu ekonomickou vyspělost států, počet sportovních center i sportovní tradice. Podle této studie by se Česká republika umístila s pěti medailemi na celkovém 15. místě společně s Japonskem.

Olympijský park

„Úspěch českých olympioniků potěší nejen fanoušky sportu, ale zvýší zájem o olympiádu i mezi veřejností, která se o sport nezajímá. Z toho pak mohou mít vyšší zisky například i restaurace, média či prodejci elektroniky," komentuje Olga Řehořková, specialistka na mediální a zábavní průmysl poradenské společnosti PwC Česká republika.

Zapálení nadšenci ZOH mohou vyrazit také do olympijského parku v Praze. Nový projekt Českého olympijského výboru Česko sportuje nabízí veřejnosti nejrůznější sportovní disciplíny. Připravena je například bruslařská dráha, snowpark nebo curlingové hřiště.

Lucie Vláčilová

Váš názor: Kterému sportu nebo sportovci budete fandit na olympiádě?

Radislav Holuša, 60 let, Opava:

Když budu mít čas, tak se na olympiádu budu dívat. Nejvíc mě zajímá hokej a rychlobruslení. Fandím Česku, ať budou medaile jakékoliv, bereme je.

Roman Cviček, 40 let, Nošovice:

Nejvíc budu fandit Sáblíkové a Soukalové, hrozně jim přeju medaile a myslím, že určitě nějaké vybojují. Ty dvě budu sledovat víc než hokej.

Radmila Štípková, 45 let, Bílovec:

Olympijské hry se chystám sledovat a nejvíce budu fandit Martině Sáblíkové.

Liduše Václavská, 55 let, Karviná:

Tradičně budu fandit Tomáši Vernerovi v krasobruslení a českým hokejistům, aby si domů zase přivezli zlato. Držím jim palce.

Jan Šperl, 24 let, Krnov:

Samozřejmě budu fandit našim hokejistům. Také držím palce Martině Sáblíkové, u té věřím, že minimálně jednu zlatou přiveze.

Ivana Kupcová, 27 let, Ostrava:

Abych se přiznala, ani pořádně nevím, kdo nás reprezentuje. Ale určitě budu držet palce Martině Sáblíkové. Nejsem moc velký fanoušek rychlobruslení, ale když mám čas a je v televizi, tak se na něj ráda podívám.

Miroslav Boďa, 43 let, Orlová:

Určitě hokejistům. Dívám se i na mistrovství světa a celkově hokej sleduji. Musím přiznat, že na olympiádě v úspěch kluků moc nevěřím, myslím, že to moc daleko nedotáhnou. Ale jako správný fanoušek fandit budu.

Anketa včetně fotografií vyšla v tištěném vydání Deníků v Moravskoslezském kraji.


Vše o dění na olympiádě najdete zde: Zimní olympijské hry v Soči 2014