Zlepšovákům však neodzvonilo ani v době, kdy firmy a společnosti už mají soukromé vlastníky.

„Je to vidět i na rostoucím počtu podávaných zlepšováků. O samotné nápady, jejich uskutečnění i motivování zaměstnanců se stará úsek Kontinuálního zlepšování. V loňském roce podali zaměstnanci rekordních 320 zlepšovacích nápadů. Více než 220 z nich přijala firma k provedení a 158 jich už uplatnila i v praxi. Za loňský rok to přineslo úsporu přes půl miliardy korun. Zlepšovací návrhy ale nemusejí vést pouze k úsporám, směřují také například do oblasti bezpečnosti nebo ekologie," uvedla mluvčí huti ArcelorMittal Ostrava Barbora Černá Dvořáková. Za nápady, které se firma rozhodne uplatnit v praxi, získávají podle ní zaměstnanci odměnu. „V loňském roce získali zlepšovatelé z kunčické huti odměnu v celkové výši téměř dva miliony korun.

Chytré nápady

Zlepšováky nemusí podle Barbory Černé Dvořákové znamenat jen zásadní zásahy do technologie. „Často jsou to drobné a jednoduché úpravy, které přinesou velké výsledky. Například zaměstnanec koksovny v ArcelorMittal Ostrava přišel loni s nápadem zavést odpadní páru, která se na koksovně vypouštěla bez využití, zpět do systému. Stačilo nainstalovat propojovací potrubí za 39 tisíc a energetická úspora přes 3,2 milionu ročně byla na světě. Za tento nápad získal pracovník odměnu 50 tisíc korun," doplnila mluvčí. Podle Marka Síbrta z důlní společnosti OKD si také v této firmě dobře uvědomují, že motivace zaměstnanců je klíčová pro zvyšování efektivity a další zlepšování bezpečnosti práce.

Zaměstnanci těžební společnosti podali v loňském roce téměř 850 zlepšovacích návrhů, z toho 550 z nich bylo uznáno jako smysluplných. Více než 400 z nich už bylo uskutečněno, u zbytku jejich uvádění do praxe právě probíhá.

Úspory dosažené díky zlepšovacím návrhům za uplynulý rok přesahují 215 milionů korun.

„Výše odměny pro zlepšovatele se odvíjí od dosažené úspory, kterou návrh firmě přinese. Každý zaměstnanec, který podal přínosný návrh, dostane automaticky odměnu tisíc korun. Například zaměstnanec, jehož návrh firmě ušetří jeden milion korun, má nárok na odměnu ve výši deset tisíc korun," upřesnil Marek Síbrt.

Ilustrační snímek z výstavy kuriózních patentů, která se konala v září loňského roku v Moravské zemské knihovně v Brně.

Dobrý nápad nad zlato

Na podporu zlepšovatelských aktivit zaměstnanců byla v uplynulém roce vyhlášena soutěž Neustálé zlepšování také ve společnosti Evraz Vítkovice Steel. Cílem je podle ředitele firmy pro bezpečnost práce Richarda Brody motivovat zaměstnance k hledání nových, bezpečnějších a levnějších řešení také u už zaběhnutých procesů nebo činností. Zlepšovací návrh přinesl efekt například u bezpečného čerpání oleje z barelu nebo u automatizace mazání kol posuvného stolu na zařízení pro plynulé odlévání oceli v ocelárně.

O tom, že dobrý nápad může být nad zlato, dobře vědí i ve frýdecko-místecké společnosti Miko International, která vyváží své medové dorty Marlenka i další produkty do třiceti zemí světa. U zrodu „zlepšováku" tentokrát nestáli zaměstnanci, ale přímo vedení firmy.

„Potřebovali jsme stroj, který by dokázal z těsta dělat kuličky. Hledali jsme v různých katalozích, jeden stroj jsme vyzkoušeli. Místo kuliček to ale dělalo spíše takové hrušky. Nakonec jsme si sedli s technickým a obchodním náměstkem a napadlo nás jednoduché řešení. Když to hodně zjednoduším, dali jsme přes pás takovou trubku. Okamžitě jsme ten náš nápad šli vyzkoušet k výrobní lince. Nakonec z toho vznikl stroj zvaný Dokulovač, na který už máme i patent. Ten zvládá práci, kterou dříve dělalo třicet lidí na každé směně. Nový stroj dělá kuličky už sám," popsal zrod nápadu Gevorg Avetysian, majitel Miko International.

Ilustrační snímek z výstavy kuriózních patentů, která se konala v září loňského roku v Moravské zemské knihovně v Brně.