Nárůst penzí o stovky korun

Průměrná starobní penze se od ledna zvýší ze 13 500 na 14 400 korun. Tedy o devět stovek. Růst se ale týká i sirotčích, vdovských a invalidních penzí. Základní výměra důchodů, jež tvoří jednu ze dvou složek vyplácených peněz, totiž vzroste o 220 na 3490 korun. Procentní výměra vzroste o 5,2 procenta, a navíc o pevnou částku 151 korun.

Češi s oblibou chodí do hospod na pivo
Co přinese rok 2020: Levnější pivo, dražší cigarety a účtenky pro všechny

Navýšení minimální mzdy

Přilepší si nejhůře placené profese. Minimální mzda se vyšplhá ze 13 350 na 14 600 korun. Spolu s tím porostou i zaručené úrovně mezd v jednotlivých povoláních. Ty stanovují, jaké mají být nejnižší příjmy například u kuchařek, uklízeček, zedníků, ale i účetních a dalších nemanuálních profesí.

Změny pro živnostníky

V novém roce budou muset podnikatelé a živnostníci sáhnout hlouběji do peněženek. Mění se totiž výše záloh. Minimální zdravotní pojištění bude od příštího roku 2352 namísto dosavadních 2208 korun. Tato částka se bude měsíčně odvádět od února, platí se totiž zpětně. Od dubna se rovněž změní minimální výše záloh na důchodové pojištění. Nově se bude jednat o 2544 korun. To je o 156 korun více než doposud.

Ilustrační foto.
E-neschopenky či příspěvek na konopí. Co čeká zdravotnictví v roce 2020?

Dražší zdravotní pojištění

Kvůli zvýšení minimální mzdy se zvedne zdravotní pojištění pro osoby bez zdanitelných příjmů. Tam patří například ženy v domácnosti, studenti starší 26 let či nezaměstnaní, kteří byli vyškrtnuti z evidence úřadu práce. Nově budou platit 1971 namísto současných 1803 korun.

Příjmy ve státní správě

Platy zaměstnanců ve státní správě a veřejné sféře vzrostou plošně o 1500 korun. Ti nejhůře placení si polepší ještě více, protože dojde ke zrušení 1. platové tabulky, kam tito zaměstnanci spadají. Učitelům se pak zvednou tarifní mzdy o osm procent.

Ostravská část dálnice. Ilustrační foto.
Čísla roku 2019 aneb Jak se letos dařilo Česku

Rodiče si polepší

O něco lepší život si budou moci dovolit maminky a otcové dětí mladších čtyř let. Ale pouze tehdy, pokud jsou stále na rodičovské dovolené. Celková výše rodičovského příspěvku se zvýší z dnešních 220 tisíc na 300 tisíc korun. U dvojčat a vícerčat dojde k navýšení celkové částky z 330 tisíc na 450 tisíc korun. Pokud ale rodiče chtějí, aby měli měsíčně více, musejí si o to požádat Úřad práce ČR. Jinak se pouze prodlouží doba čerpání rodičovského příspěvku.