Stačí chvilka nepozornosti a od zapálené svíčky na adventním věnci může vzniknout požár v celém bytě. Období Vánoc je každoročně pro hasiče doba, kdy vyjíždějí právě k podobným případům.

„Zapálenou svíčku nelze položit kamkoli a na cokoli. V každém případě by měla být umístěna na stabilní ohnivzdorné podložce v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů. Zapálené svíčky by neměly zůstávat bez dozoru. Po odchodu z domu je proto nejlepším řešením svíčky zhasnout,“ varuje tiskový mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela.

V mnoha rodinách v těchto dnech hoří Betlémské světlo, které se obvykle nezhasíná. Podle Kůdely by mělo být umístěno ve velké zavařovací sklenici, aspoň tedy, pokud byt opouštíte.

Nikdy ne bez dozoru

„Vyloženým hazardem je umístění zapálených svíček do prostor nábytkových stěn a skříní nebo do blízkosti záclon a závěsů, kde i lehký průvan dokáže přemístit záclonu do nebezpečné blízkosti hořící svíčky. Základní zásadou ale zůstává neponechat zapálenou svíčku nikdy bez dozoru,“ dodává Kůdela.

V posledních letech podle hasičů přibývá případů, kdy lidé doma usnou s cigaretou, která způsobí požár. „Za poslední roky jsme zaznamenali hned několik takových případů, které skončily úmrtím. Člověk usne s cigaretou na gauči či v posteli, nejčastěji po konzumaci alkoholu, když sleduje vánoční a silvestrovské televizní pořady,“ míní Kůdela.

Požár může vzniknout také při přípravách štědrovečerní večeře. „Hořící olej při smažení kapříka nehasit vodou, pouze pokličkou, prkýnkem či mokrým hadrem,“ uvedl Kůdela.

V období vánočních svátků a hlavně v posledním dni v roce se městy a vesnicemi ozývají rány dělobuchů, světlic a petard. Hasiči apelují na lidi, aby je odpalovali pouze venku a ne například na balkonech nebo dokonce v bytech.

Petardy nepatří dětem

„Odpalovat by se měly výhradně venku a výhradně na volných prostranstvích mimo domy, nemocnice, domovy pro seniory, školy, radnice, kostely a také dostatečně daleko od parkujících aut. O kolemjdoucích lidech či jejich čtyřnohých miláčcích ani nemluvě. Nebezpečím mohou být i skladiště odložených věcí na balkonech panelových a jiných domů. Jedna petarda, která doletí na balkon či oknem do pokoje, může způsobit požár bytu i celého domu,“ uvedl Kůdela a dodal: „Pyrotechnika, ale také prskavky i svíčky patří pouze do rukou dospělých. V žádném případě ji nevyrábějte podomácku, a pokud už ji kupujete, tak je nejlepší nakupovat v kamenných obchodech, kde je zaručeno, že není vlhká, a je k dispozici návod v češtině.“