Podle informací z místa měl požár založit nájemník bytu. Vyhazoval věci z okna a byt pak zapálil. Podle sousedů se jedná o muže užívajícího drogy, na kterého si stěžovali a který už v domě neměl bydlet. 

Kouř stoupající z bytu byl viditelný z mnoha míst ve městě. Zahalil blízké domy, jejichž nájemníci do doby uhašení nemohli větrat, aby se jim štiplavý dým nedostal do bytů. 

Rychlý zásah hasičů

K zásahu vyjely všechny místní hasičské jednotky z Havířova, včetně dobrovolných a posil z Karviné. 

Profesionální jednotka hasičů z Havířova byla v době ohlášení požáru na akci pro děti v centru města. I přesto to měla k místu nejblíže a dorazila jako první.  

"Operační středisko hasičů bylo o požáru bytu 2+1 ve druhém patře (3. NP) bytového domu informováno dvacet minut po čtvrtečním poledni. Do ulice Jožky Jabůrkové ihned vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanice Havířov a Karviná, společně s nimi dvě jednotky dobrovolných hasičů – Havířov-Město a Havířov-Životice. Hasiči dostali oheň pod kontrolu za hodinu a dvacet minut, pak pokračovali v jeho dohašování. Požárem byl zasažen i byt o patro výš, tedy v horním třetím patře (4. NP). Na odvětrávání domovního vchodu a chodeb, kde hořelo, použili tři přetlakové ventilátory," popsal mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. 

Na místo dorazili také zdravotníci a další policisté.  

Snímek z místa výbuchu v Havířově.
VIDEO: V bytě v centru Havířova vybuchl plyn. Popáleného odvezl vrtulník
Zásah záchranářů u domu, kde vybuchl plyn.
Za rozmetání bytu plynem dostal muž tři roky

Požár zničil dva byty. Všichni nájemníci byli z domu včas evakuováni, přičemž mělo jít o tři desítky lidí. 

Miminko zůstává v nemocnici

Z místa nebyli hlášeni žádní zranění. Několik lidí se však nadýchalo jedovatých zplodin. Je mezi nimi i zasahující hasič, ale také policisté, kteří vnikli do bytu pro pachatele. Jedno malé dítě zůstává na pozorování v nemocnici. 

"Na místě pracovaly tři havířovské posádky a povolán byl rovněž tým pro speciální činnosti z Ostravy. Záchranáři na místě ošetřovali celkem osm osob, které se při požáru s jedinou výjimkou vesměs nadýchaly zplodin hoření. Jednalo o sedm dospělých – dvě ženy pět mužů ve věku 23 až 43 let. Osmým postiženým se stalo šestiměsíční dítě. Všichni pacienti byli při vědomí a se záchranáři komunikovali. Jejich postižení se jevila jako středně závažná nebo lehká. Po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče byli pozemními posádkami ZZS transportováni do havířovské nemocnice," uvedl mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl. 

Okolnosti případu vyšetřuje policie. 

"Po příjezdu policistů na místo už byl byt v plamenech. Policisté vyrazili vstupní dveře a vytáhli jednoho muže. Tři zasahující policisté a 31letý muž (obyvatel bytu) se nadýchali zplodin a byli převezeni do místní nemocnice k ošetření. Ošetřeni byly i někteří obyvatelé domu. Z domu bylo evakuováno asi 30 osob. V současné době probíhá ohledání, na místo byl povolán policejní pes na vyhledávání akcelerantů (urychlovačů). O právní kvalifikaci bude rozhodnuto po vyhodnocení získaných informací a indícií události. Vyšetřování si převzala služba kriminální policie," informovala policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Bezpečnost domu zkoumal hasiči přivolaný statik. Ten odpoledne potvrdil, že se obyvatelé mohou vracet do svých bytů.

Problémový nájemník

Na nájemníka, který byt zapálil, sousedé upozorňovali delší dobu. Měli ho za nebezpečného a báli se ho. Stěžovali si na něj u vlastníka domu a sepsali petici, aby byl vystěhován. V době požáru měl byt zřejmě obývat už po vypršení nájemní smlouvy. 

"Je to nebezpečný člověk. Báli jsme se, že udělá něco dětem. On hrozil, že ten dům podpálí," řekli evakuovaní lidé. 

Místo požáru v ulici Jožky Jabůrkové.Zdroj: Leon F. Běčák

Čtěte také o případu muže, který v bytě zapálil větší množství benzinu. 

Požár v Havířově, dílo sebevraha
VIDEO: Sebevrah z Havířova zapálil v bytě velké množství benzinu