V úterý kolem projížděla hlídka ostravské městské policie, která zaregistrovala hustý kouř vystupující ze šachty.

„Na místě zjistila, že uvnitř šachty se nachází postel, matrace, oblečení a odpadky, a celý tento obsah hořel. U vchodu do šachty visel na kusu kartonu nepublikovatelný nápis směřovaný neznámé osobě," uvedla Jana Urbaníková z Městské policie Ostrava s tím, že strážníci šachtu prohledali, zda se uvnitř někdo nenachází. Současně na místo přivolali hasiče, kteří požár zlikvidovali.

Případ vyšetřuje policie. Pravděpodobně půjde jen o přestupek proti majetku. „Na místě se nikdo nenacházel, zjišťujeme majitele věcí," řekla mluvčí moravskoslezské policie Daniela Vlčková.

Nic v této chvíli nenasvědčuje tomu, že by šlo o cílený útok na lidi bez domova. „To prostředí známe. Žádné poznatky o problémech s okolím nemáme," doplnila Jana Urbaníková z ostravské městské policie.

Podle jedné z verzí mohlo jít o vyřizování si účtů mezi samotnými bezdomovci. Podobné případy se již v minulosti v Ostravě i dalších městech Moravskoslezského kraje staly.

Před časem byl k šestiletému trestu odsouzen bezdomovec, který málem upálil své známé. Stalo se tak v šestipatrovém obytném domě v Ostravě-Porubě, v jehož suterénu občas přespával. Osudného dne se ale do svého kutlochu nedostal. Záhy se ukázalo, že sklep obsadili dva muži, které znal od vidění. Snaha o jejich vystrnadění skončila fiaskem, nepomohly ani nadávky a výhrůžky. Po krátkém dohadování jej noví osadníci vyhodili ven a dveře zajistili dřevěnou tyčí. Ponížený muž ke dveřím donesl odpadky a pneumatiku, kterou zapálil. Jediný únikový východ se tak během chvilky ocitl v plamenech. Jednoho z bezdomovců vzbudil hustý štiplavý kouř. Probudil kamaráda, se kterým dveře zdolali. Následně museli proběhnout ohněm. Oba utrpěli popáleniny.