Dosavadní zkušenost se dvěma přímými volbami prezidenta podle Fialy potvrzuje, že si občané tento způsob volby žádají. „Je to typ voleb, kde je nejvyšší volební účast,“ připomněl premiér. Také v anketě Deníku na toto téma se pro zachování přímé volby vyslovilo 74 procent respondentů. „Tím se to potvrzuje, takže z tohoto důvodu já respektuji většinový názor,“ konstatoval Fiala.

Český premiér Petr Fiala.
Penze, peníze pro Ukrajinu, uchazeči o Hrad. To nejlepší z debat s Petrem Fialou

Premiér ovšem připomněl, v čem podle něj tkví hlavní nevýhody přímé volby hlavy státu. Zmínil zejména nesoulad mezi nevelkými pravomocemi prezidenta a velkou legitimitou, kterou získává právě přímou volbou občany. „Jsou tam nenaplněná očekávání,“ prohlásil Fiala.

Prezident neovlivní chudobu nebo ceny energií

Také dnes totiž někteří kandidáti prezidentské volby, jejíž první kolo se uskuteční v pátek a sobotu, lidem slibují kupříkladu vyřešit problémy s energiemi nebo jim pomoci od chudoby. „Přitom to prezident republiky udělat nemůže,“ připomněl Fiala, řešení takových praktických problémů je totiž úkolem vlády vzešlé z vůle parlamentu.

Podle Fialy zatím není ani potřeba nijak zpřesňovat kompetence hlavy státu, aby na sebe svévolně nepřebírala více moci, než na kolik jí má z Ústavy nárok. „Musíme si uvědomit, a to je na demokracii krásné a trošku i problematické, že nedokážeme legislativními kroky všechno předvídat a ochránit,“ tvrdí Fiala. Cestou proto podle něj je, že si občané do čela státu zvolí moudrého a rozumného člověka, který bude ctít Ústavu a jejího ducha.

Na celý záznam debaty se můžete podívat zde:

Zdroj: Deník

S debatou, zda je potřeba zpřesňovat pravomoci prezidenta, proto premiér hodlá počkat na výsledek nynějších prezidentských voleb. „Jak druhý přímo zvolený prezident v naší historii, nebo prezidentka, budou respektovat a interpretovat ústavu a jejího ducha. Pak se možná ukáže, a v to já doufám, že žádné zpřesňování a úpravy potřeba nejsou,“ dodal Fiala.