Vše začalo umístěním reklamy strany LEV21 na předzahrádku jedné z restaurací na Hlavní třídě v Ostravě - Porubě. Po zběsilých reakcích vedení porubské radnice začali úředníci dělat vše možné, aby reklama z předzahrádky zmizela. Dokonce vyhrožovali, že restauratér v příštím roce nemusí mít předzahrádku povolenu.

„Majitel restaurace se bál vše oficiálně potvrdit, aby se mu vedení radnice nemstilo ještě víc. Je to typická ukázka vydírání podnikatelů, kterému chceme zabránit," komentuje těžko uvěřitelný příběh Nela Lisková, kandidátka LEV21 na primátorku. „Přesto, že restauratér nic nepotvrdil, samy úřednice na záznamu jasně uvádějí, že na hrozbu pokuty i možné nepovolení zahrádky byl majitel upozorněn," pokračuje Lisková s tím, že zástupce LEV21, který šel na radnici kvůli odstranění reklamy jednat, si z obezřetnosti celý rozhovor s úřednicemi nahrál. „Ale ani ve snu nás nenapadlo, co se od úřednic o praktikách na porubské radnici dozvíme," řekla Lisková.

Podle kandidátky LEV21 na primátorku je z audiozáznamu zcela zřejmé, že starosta Ostravy-Poruby Lumír Palyza (ČSSD) instruoval úředníky o tom, na jaká místa nesmí povolit politické poutače jiných stran, než sociální demokracie. Zástupce LEV21 řekl úřednicím, že má zájem o umístění reklamy na zeleň vedle ulice Francouzská, pod Hlavní třídou, kde stojí reklama ČSSD. A odpověď? „To by nešlo. To byste musel jít za panem starostou, jestli by vám to povolil. V tom místě je zákaz umísťování reklam," přiznala v rozhovoru porubská úřednice, která rovněž potvrdila, že už o umístění reklamy žádaly i jiné subjekty, ale souhlas nedostaly. Místo je pouze pro ČSSD.

„Sociální demokraté zneužívají své postavení. Narušují demokratický průběh voleb. Je nejvyšší čas, aby lidé řekli těmto praktikám dost," dodala Nela Lisková.

Nela Lisková, LEV 21