Petru z Mladoboleslavska léčili v Ústavu hematologie a krevní transfuze. Její lékaři zvolili lékaři standardní postup léčby. To v praxi znamená, že jí uzdravovali kombinací chemoterapie a transplantace kostní dřeně. Celková doba léčby se tak vyšplhala na neuvěřitelně dlouhé dva roky.

„Byla jsem dva měsíce v kuse v nemocnici a nejhorší pro mě bylo být bez dětí. Byly to nejhorší Vánoce."
Paní Petra s rodinouPaní Petra s rodinouZdroj: Archiv paní Petry

V současné době je Petra v takzvaně bezpříznakovém období, to může trvat roky, i desetiletí, ženu ovšem tímto provází velká únava. „Cítím se relativně dobře, snažím se hodně chodit, zkouším už i kolo, ale brzy se unavím. Jsem spíš doma a odpočívám. Naštěstí mi už posílila imunita a mohu opět chodit mezi lidi, což mi lékaři dříve nedoporučovali,“ popsala jak se cítí Petra.

A co víme o leukémii, která Petru postihla? Není to vůbec nic hezkého. Jedná se o velmi vážné onemocnění. Leukémie je zastřešujícím názvem pro skupinu onkologických onemocnění, které se projevují poruchou funkce kostní dřeně a krve. Dochází při ní k přemnožení bílých krvinek. Ty nestíhají dozrávat, tím pádem ani plnit svou funkci a začínají organismu škodit. U paní Petry se objevila chronická forma tohoto onemocnění, která se podle odborníků naštěstí léčí o něco lépe než její akutní forma.

Kromě toho, že podobná nemoc znamená pro celou rodinu obrovský šok a stres, je také nemalou finanční zátěží, která se zvládá jen velmi těžce. Rodině chyběly peníze, třeba na jídlo pro děti. 

Finanční zátěž, kterou s sebou onemocnění přineslo, se rodina dlouho snažila zvládat sama. Po deseti měsících léčby ale Petra s manželem Pavlem vyhodnotili, že o pomoc přece jen požádají. Se třemi relativně malými dětmi se dostali do opravdu složité životní situace. Měli ale celkem štěstí, pomohli jim totiž Dobří andělé.

„Máme tři děti, desetiletého Toma a šestiletá dvojčata Adélku a Klárku. Příspěvky Dobrých andělů proto využíváme hlavně na jídlo, zajištění běžného chodu domácnosti a potřeby dětí. Během léčby jsem totiž musela držet nízkobakteriální dietu, při níž se konzumují pouze vybrané a hlavně čerstvé potraviny,“ uvedla Petra.

„Máme tři děti, desetiletého Toma a šestiletá dvojčata Adélku a Klárku. Příspěvky Dobrých andělů proto využíváme hlavně na jídlo."
Děti paní PetryDěti paní PetryZdroj: Archiv paní Petry

Rodina navíc bydlí nedaleko Mladé Boleslavi a časté dojíždění do Prahy do nemocnice bylo rovněž výdajem navíc, pro který nezbývalo na to ostatní. I kdyby člověk jezdil jenom autobusem, vyjde ho cesta minimálně na dvě stě korun.

„Moc děkuji za to, že Dobří andělé jsou, díky nim jsme mohli zmírnit dopad mé nemoci na děti a dopřát jim i nějaký ten kroužek,“ dodala Petra, její děti tak mohou žít skoro stejný život jako kdyby bylo doma všechno v pořádku.

Dobří andělé jsou dárci, kteří přispívají prostřednictvím nadace Dobrý anděl nejen rodině paní Petry, ale také dalším, které zasáhla vážná nemoc. Pravidelné finanční příspěvky jim umožňují zvládnout situaci snadněji. A protože provoz nadace je financování ze soukromých zdrojů jejích zakladatelů a dalších filantropů, vše co dárci pošlou, se v plné výši předá vždy potřebným rodinám. 

Každý měsíc přijme nadace Dobrý anděl průměrně 100 nových rodin, které se potýkají s onkologickou nemocí rodiče či dítěte nebo dítěte s jinou vážnou nemocí. Na Mladoboleslavsku aktuálně míří pomoc 53 takovým rodinám. Stát se Dobrým andělem je jednoduché, stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz a začít přispívat.

Celou léčbu i náročnou transplantaci zvládla Petra poměrně dobře, ale samozřejmě nastaly také mnohé momenty, kdy jí bylo smutno. Náročné období si prožila před dvěma a půl lety o Vánocích. „Byla jsem zrovna dva měsíce v kuse v nemocnici a nejhorší pro mě bylo být bez dětí. Bylo mi líto, že s nimi nejsem zrovna o Vánocích, které mají moc rády,” vzpomíná. Dnes už je rodina opět pohromadě a užívá si společných chvil.

Pro Petru byla také stěžejní transplantace kostní dřeně. V České republice se jí ale každý čtvrtý pacient nedočká a zemře. Proč? Chybí dárci. Zapsat se do registru kostní dřeně je přitom snadné. V České republice máme dva. Jeden je při pražské nemocnici Ikem, kam může přijít na základní rozbor každý až do věku čtyřiceti let.

„Cítím se relativně dobře, snažím se hodně chodit, zkouším už i kolo, ale brzy se unavím. Jsem spíš doma a odpočívám." Diagnóza akutní lymfatická leukémie.Diagnóza akutní lymfatická leukémie.Zdroj: www.shutterstock.com

Poté existuje také Český národní registr dárců kostní dřeně, kam se mohou hlásit lidé do 35 let. Zápis ale sám o sobě ještě nic neznamená. Člověk krvetvorné buňky daruje až ve chvíli, kdy se najde shoda s některým z pacientů, kteří je potřebují. V kosmonoském Café Hruška jeden takový nábor před nedávnem proběhl. Zapsalo se při něm 138 nových potencionálních dárců. Jeho organizátorka Martina Chmelová se chystá, že uspořádá další dobročinnou akci, kterou bude lidem s leukémií pomáhat.