Noc kostelů 2020
Kdy: 12. červen
Kde: Moravskoslezský kraj
Za kolik: bez vstupného
Noc kostelů, akce, která se konala poprvé v roce 2009, letos proběhne celkem na 1138 místech po celé republice. Sakrální památky tak budou zpřístupněny všem i mimo příležitosti jako jsou mše a modlitby. Noc kostelů také proběhne v rámci Ostravsko-opavské diecéze se všemi svými chloubami i raritami.
Největší nápor lidí, kteří si budou chtít prohlédnout kostelní prostředí, se očekává v ostravské katedrále Božského Spasitele, kde proběhne i program. V této novorenesanční bazilice z roku 1889 se budou konat koncerty duchovní hudby nebo také výstava bohoslužebných předmětů souvisejících s eucharistií.

Opravený dřevěný kostel sv. Michaela Archanděla v Řepištích, červen 2020.
Pátek patří Noci kostelů. K prohlídkám na Ostravsku zvou i otevřené chrámy

Podobnou výstavu organizuje v rámci Noci kostelů také Kostel Nejsvětějšího Srdce Ježíšova v Českém Těšíně. Tam budou moci návštěvníci vidět liturgické šaty a náčiní. Bude také umožněn přístup na kůr a do sakristie.
Přímluvná modlitba k zastavení koronavirové pandemie, varhanní hudba i promítání fotografií o obnově kostela a aktivitách sboru bude zase ke slyšení a k vidění rovněž v Českém Těšíně v kostele Luterské evangelické církve.
Karvinská farnost na poslední chvíli akci ve svých kostelích z organizačních důvodů zrušila.

Na jediný ikonostas, což je dřevěná nebo mramorová stěna s průchody, se mohou všichni zájemci podívat v Ostravě, konkrétně v pravoslavné kapli sv. Andělů strážných v Pustkovci. Celá akce je již nyní zpropagovaná a rok od roku se těší většímu zájmu lidí.

Sluníčko – koncert
Kdy: 12. června v 19.00
Kde: Kinosál K3 Bohumín
Za kolik: 100 Kč
Zpříjemněte si páteční večer živým koncertem legendární vokální skupiny Sluníčko z Bohumína. Ta se představí během zhruba hodinového koncertu, který se ale může protáhnout, seskládaném z nejslavnějších a nejoblíbenějších skladeb Sluníčka.

Bo kultura jede: Petr Bende a hosté, akustický recitál
Kdy: 12. června v 19.00
Kde: Trojhalí Karolina
Za kolik: 199 Kč
Páteční večer ve znamení hudby se můžete zažít v Trojhalí Karolina společně se zpěvákem Petrem Bende a jeho hosty. Na zastřešeném náměstí se opět rozjede akce Bo kultura jede. Představí se Petr Bende - kytara, zpěv; Michal Grombiřík - cimbál; Dalibor Dunovský – basa.

Grand Prix – výstava
Kdy: od 12. června
Kde: Velký Svět Techniky, Dolní Vítkovice, Ostrava
Za kolik: vstupné 90 Kč, zvýhodněné vstupné 70 Kč
Velký svět techniky v Dolních Vítkovicích ve spolupráci s Moravskoslezským krajem představuje zbrusu novou interaktivní výstavu nazvanou Grand Prix. Unikátní expozice odhalí historické motocykly, jak je nikdo nezná. Zajděte se podívat na unikátní výstavu strojů, které ovlivňují života mnoha generací mužů i žen.

Fenomén cyklistika
Kdy: od 13. června do 14. října
Kde: Obecní dům Opava
Za kolik: bez vstupného
Od soboty 13. června můžete navštívit zajímavou výstavu, který vypráví příběh bicyklu a cyklistiky. a přibližuje dějiny cyklistiky na severní Moravě a ve Slezsku – od vzniku nejstaršího německého klubu velocipedistů v roce 1887 až do roku 1951, který znamenal konec cyklistických spolků. Věnuje se také prodejcům jízdních kol, cyklistickým závodům či proměnám oblečení pro cyklisty.

Oficiální spuštění sítě nabíječek na elektrokola v hornickém skanzenu ve Zlatých Horách.
Jeseníky protkala síť nabíječek na elektrokola. Teď ji oficiálně spustili

Součástí výstavy jsou také předměty připomínající historii jízdních kol, tematické letáky, nejrůznější velocipedy, dobové cyklo doplňky a rozmanité kuriozity. Výstavu pro Opavskou kulturní organizaci připravil kulturně sportovní spolek Elegant z Ostravy a je rozšířením projektu, který byl úspěšně prezentován v prostorách Ostravského muzea v Ostravě.

Léto pod pecí – Martin Chodúr - AKCE ZRUŠENA!!!
Kdy: 13. června v 19.00
Kde: Dolní oblast Vítkovice, Ostrava
Za kolik: 280 Kč
Koncertem známého ostravského zpěváka Martina Chodúra odstartuje akce Léto pod pecí, která bude v letních měsících probíhat právě v Dolní oblasti Vítkovice. Martin Chodúr je vítěz historicky prvního ročníku soutěže Česko Slovensko hledá Superstar z roku 2009 a dnes jeden z našich nejvšestrannějších zpěváků mladé generace. Od vítězství v Superstar se Martin Chodúr prezentuje jako zpěvák působící v žánrově zcela protichůdných repertoárových oblastech. Našel se nejen ve světě popu a rocku, ale i swingu, muzikálu, šansonu a filmových písní.

Marie Gourdain/tYhle: LEGOrytmus
Kdy: 13. června v 17.00
Kde: Cooltour, Ostrava
Za kolik: dobrovolné vstupné
Po roce se do Ostravy vrací Tanec Praha a vy si budete moci užít jejich představení na letní zahrádce před multižánrovým centrem Cooltour v centru Ostravy. Prvním představení bude LEGOrytmus souboru tYhle, pod jehož choreografií je podepsaná Marie Gourdain. Představení, které skrze téma sportu nabízí cesty, jak přemýšlet o naší společnosti.

Osoblažská úzkokolejka.
VIDEO: Co má společného Harry Potter a Moravskoslezský kraj? Budete se divit!

Vyrob si loutku - maňásek
Kdy: 14. června v 10.00
Kde: Divadlo loutek Ostrava
Za kolik: 80 Kč
Navštivte spolu se svými dětmi Divadlo loutek Ostrava a vytvořte s nimi loutku, dle jejich představ. Cyklus tvořivých dílen pro rodiče s dětmi pokračuje právě tuto neděli. Každý si svou loutku bude moci odnést domů a děti si tak vyhrají nejen u jejich výroby.

Memoriál bude podruhé pro děti  
Kdy: 13. června
Kde: Městys Suchdol nad Odrou
Potřinácté se v sobotu 13. června postaví milovníci cyklistiky na start Memoriálu Aloise Dohnala. Závod pořádají Cyklistický klub Suchdol nad Odrou z.s. a Městys Suchdol nad Odrou na počest bývalého reprezentanta a vítěze českého poháru Aloise Dohnala. Závod se skládá z klasického silničního závodu (hodnoceného do seriálu SPAC), krajského přeboru mládeže a dětského závodu.
Start závodu dospělých je v 9.45 hodin u domu kultury, cyklisté pojedou trasu Suchdol nad Odrou – Kletné - Stachovice – Hladké Životice – Suchdol nad Odrou. V 13.00 hodin začne před kulturním domem registrace na 2. ročník Dětských cyklistických závodů Memoriálu Aloise Dohnala Suchdol nad Odrou. Dětské závody budou vypsány v 10 kategoriích. Start první, nejmladší kategorie je v 14.00 hodin.
Každý závodník může startovat jen v jedné kategorii, dětští účastníci musí mít povinně přilbu a přihlásit je může pouze zákonný zástupce starší 18 let. (ipa)