Návštěvníky určitě zaujme možnost vyzkoušet si, jak se štípe břidlice nebo jaké tóny vznikají při hře na břidlofon. Seznámí se s historií hlubinných břidlicových dolů v oblasti Nízkého Jeseníku a Oderských vrších, a také získají informace, které břidlicové doly jsou zpřístupněné veřejnosti. Zajímavým lákadlem budou také dvě výstavy: výstava velkoplošných tisků a výstava báňské záchranářské techniky. Na zvídavé děti čeká geologická poznávačka a fotokoutek.

„Přemýšleli jsme, jak přiblížit zajímavá turistická místa v České republice návštěvníkům, kterým jsme je letos nemohli představit během veletrhu Dovolená. Ten se z důvodů koronavirové pandemie na jaře nekonal, neváhali jsme a ve spolupráci s vystavujícími jsme proto připravili pro návštěvníky Slezskoostravského hradu víkend plný přitažlivých a jedinečných turistických tipů neboli jednoduše akci Cílety na hradě. Přinášíme tedy cílety nejen na prázdniny, ale i podzimní víkendy,“ řekla k akci za organizátory Denisa Ježková.

Budišov nad Budišovkou.
Seriál Deníku pokračuje, tentokrát u sousedů v Budišově nad Budišovkou

Krásy podzemí České republiky představí Správa jeskyní České republiky. Návštěvníci se dozvědí, o které jeskyně pečují a čím jsou zajímavé a jedinečné.

Komentované přehlídky

Celé léto jsou na Slezskoostravském hradě připraveny komentované prohlídky s průvodcem (včetně víkendu s Cílety na hradě). Návštěvníci se každou celou hodinu mohou této komentované prohlídky zúčastnit a dozvědět se od průvodce zajímavosti z historie Slezskoostravského hradu.

Komentované prohlídky jsou zahrnuty v ceně vstupného a konat se budou vždy v celou hodinu od 10 do 16 hodin. Začínají u stromu na nádvoří (poslední prohlídka je v 16 hodin).