Nynější posádka lodi Crew Dragon, která byla přejmenována na Resilience (Houževnatost), by měla na ISS zůstat do dubna.

NASA doufá, že nynější let zahajuje novou éru pravidelného spojení s orbitálním komplexem. Celý let, který trval zhruba 27 hodin, byl řízen automaticky. V případě potřeby ovšem posádka mohla zasáhnout.

Raketa Crew Dragon
První mise soukromé společnosti. Vesmírná loď Crew Dragon míří k ISS

Novou čtveřici obyvatel mezinárodní stanice tvoří astronauti NASA Shannon Walkerová, Victor Glover a Michael Hopkins a jejich kolega z japonské kosmické agentury JAXA Soiči Noguči. Na jaře by je měli nahradit další čtyři astronauti, kteří se mají do vesmíru opět vydat v lodi společnosti SpaceX.

"Nemůžeme se dočkat, až budete na palubě," přivítala čtyřčlennou posádku Američanka Kate Rubinsová, která je na ISS spolu s ruskými kosmonauty Sergejem Ryžikovem a Sergejem Kuděm-Svěrčkovem od poloviny října.

První černoch na dlouhodobé misi 

Glover je první černoch, který se účastní dlouhodobé mise na orbitální stanici. Noguči je zase první člověk, který letěl do vesmíru ve třech různých typech vesmírných lodí používaných v minulých 40 letech.

Nynější mise byla již druhou v režii společnosti SpaceX. Její první kosmická loď odstartovala z mysu Canaveral na konci letošního května. Na palubě tehdy byli astronauti NASA Robert Behnken a Douglas Hurley. Loď úspěšně zakotvila na ISS a na počátku srpna se vrátila na Zem.

Mléčná dráha - Ilustrační foto
Tajemný Kraken. Vědci odhalili v historii Mléčné dráhy pradávnou galaxii

Po skončení programu raketoplánů museli Američané využívat služeb ruských lodí a do vesmíru létat z ruského kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu. Podle agentury AP zaplatila NASA za místo pro Rubinsovou v lodi startující z Kazachstánu 90 milionů dolarů (přes dvě miliardy Kč). Letos odstartovala z území Spojených států kosmická loď s lidskou posádkou poprvé po devíti letech.